Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 19 januari 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris

Afwezig:
drs. N.M.C. Alsemgeest


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijsten van de vergaderingen 12 en 14 januari 2010 worden vastgesteld.


2. Besluiten

10.265 Participatienota en participatieregeling Bruinooge
Probleemstelling:
In 2008 is in opdracht van de gemeenteraad een evaluatie uitgevoerd naar het participatiebeleid (participatienota) dat sinds 2006 wordt gehanteerd in Alkmaar. De gemeenteraad heeft op 1 oktober 2009 ingestemd met de uitkomsten van het evaluatierapport en heeft het college van burgemeester en wethouders opgedragen om ­ op basis van het genoemde evaluatierapport en de daaruit voorkomende conclusies en aanbevelingen en met inachtneming van het besprokene tijdens presentaties, hoorzittingen en de commissie bestuur en middelen van 29 september 2009 ­ een `aangescherpte' participatienota te vervaardigen. Dit is het resultaat dat met de deskundige inbreng van de door de gemeenteraad aangewezen externe adviseurs mr. C.H.P. de Boer (advocaat en gecertificeerd NMI-mediator) en drs. J. Mutters (adviesfunctionaris Kern 8, adviesbureau voor bewonersorganisaties) tot stand is gekomen en hun instemming heeft.

Besluit:

1. Stemt in met de participatienota en bijbehorende participatieregeling.
2. Legt een raadsvoorstel over de participatienota en participatieregeling ter advisering en besluitvorming voor aan resp. de Commissie Bestuur en Middelen en de gemeenteraad van Alkmaar.

3. Geeft de gemeenteraad in overweging om kennis over participatie onderdeel te laten zijn van het inwerkprogramma van de nieuwe raadsleden die op 11 maart a.s. worden geïnstalleerd.

09.20679 Nota Grondprijzen 2010
Meijer
Probleemstelling:
Jaarlijks worden de grondprijzen van de gemeente herzien. Er worden nieuwe prijzen vastgesteld voor uit te geven gemeentegrond op basis van de dan geldende inzichten met betrekking tot de gemeentelijke vastgoedontwikkeling en de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. Grondprijsbepaling gaat in principe uit van marktwaarden. De Nota Grondprijzen 2010 is gebaseerd op Nota Vastgoed.
Gelet op het huidige economische klimaat worden de grondprijzen voor 2010 niet geïndexeerd.

Besluit:
De Nota Grondprijzen 2010 vast te stellen.

10.236 Bibliotheek Kennemerwaard en de samenwerkingsovereenkomst tussen Alkmaar, Meijer Castricum en Heerhugowaard

Probleemstelling:
De Bibliotheek Alkmaar is per 1 januari 2009 formeel gefuseerd met de Bibliotheken van Heerhugowaard en Castricum en heet nu Bibliotheek Kennemerwaard. De huidige budgetregeling met de Bibliotheek is tot eind 2010 van kracht. De gemeente Alkmaar, Castricum en Heerhugowaard trekken ambtelijk samen op om vanaf 1 januari 2011 drie nieuwe regelingen van kracht te laten zijn die inhoudelijk op elkaar aansluiten. De basis voor deze regelingen ligt in een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie gemeenten.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de huidige stand van zaken Bibliotheek Kennemerwaard.
2. Akkoord te gaan met het gekozen traject om tot een nieuwe budgetregeling per 1 januari 2011 te komen.

3. Instemmen met aangaan van bijgevoegde overeenkomst per 15 februari 2010.

10.281 Evaluatie evenementenbeleid
Meijer
Probleemstelling:
Op 6 december 2007 stelde de gemeenteraad de beleidsnota "Evenementen in Alkmaar; een Feest voor Iedereen" vast, alsmede het bijbehorende evenementenkader gericht op vergunningverlening. Bij de vaststelling is door de gemeenteraad bij motie bepaald dat er binnen twee jaar een evaluatie van het beleid zou plaatsvinden, waarbij de ambities rond evenementen (nader) worden bepaald. Onderhavige nota verwoordt de resultaten van de evaluatie en daarop gebaseerde aanbevelingen.

Besluit:

1. De evaluatie van het evenementenbeleid ter kennis te brengen van de commissie Bestuur & Middelen.

2. De evenementencommissie opdracht te geven voor het maken van een voorstel voor een nieuw evenementenkader, gebaseerd op de aanbevelingen uit de evaluatie met specifieke aandacht voor het geluidsniveau van evenementen in vergelijkbare steden met inzicht in de financiële gevolgen daarvan.
3. De gemeenteraad in overweging te geven het opstellen van een stadspromotiebeleid aan te bevelen als overdrachtsactiviteit voor de nieuwe raads- en collegeperiode.

2

09.19676 Realisatieplan dienstverlening en E-overheidsvoorzieningen Meijer
Probleemstelling:
In 2008 heeft het college het besluit genomen om een EGEM-i analyse uit te laten voeren naar de stand van zaken van de elektronische overheid bij de Gemeente Alkmaar. Die analyse richt zich volgens de propositie op de bouwstenen voor de elektronische dienstverlening. Inmiddels zijn vanuit de landelijke overheid een aantal speerpunten voor de ontwikkeling van de dienstverlening vastgelegd in het National Uitvoeringsplan (NUP). Naast deze landelijke uitgangspunten heeft de Gemeente Alkmaar ook een aantal eigen ambities rond het verbeteren van de dienstverlening en het digitaliseren. Het gaat daarbij nadrukkelijk om de dienstverlening in de brede zin van het woord en niet alleen om de digitale vorm. Daarom zijn de activiteiten rond het verbeteren van de dienstverlening nu ook belegd in de programmagroep dienstverlening. Daar komen de sporen reductie administratieve lasten, digitalisering, normering kwaliteit en het KCC bij elkaar.

Het Realisatieplan dienstverlening en E-overheidsvoorzieningen is opgesteld en besproken in de programmagroep. In het plan, en in deze nota, zijn ook een aantal ambities geformuleerd voor de dienstverlening. Deze zijn gebaseerd op de discussie met het college en het AMT zoals deze op 17 november 2009 heeft plaatsgevonden. Het plan vormt daarmee een uitgangspunt voor de activiteiten die de komende jaren moeten plaatsvinden om de gewenste vorm van dienstverlening te realiseren.

Besluit:

1. Kennis te nemen van het realisatieplan dienstverlening en E- overheidsvoorzieningen en de bijbehorende planning.
2. De Alkmaarse burgerservicecode goed te keuren.
3. De missie en de visie voor de dienstverlening goed te keuren.
4. De programmagroep dienstverlening de opdracht te geven om de activiteiten die in het plan beschreven staan aan te sturen en uit te laten voeren.
5. Vanuit de programmagroep de voortgang te rapporteren aan het college en het AMT.

6. De gemeenteraad via een kort memo terzake te informeren.

10.587 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van 104 appartementen, Binnendijk alsmede bedrijfsruimten op de begane grond (géén detailhandel) en maatschappelijke functies op de begane grond en eerste verdieping en de daarbij behorende (infrastructurele) voorzieningen op de locatie hoek Vondelstraat/Camphuysenstraat/ Koelmalaan (fase 1A)

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Uitbreidingsplan in onderdelen Overdie en Achtermeer II" en heeft de bestemmingen "Woonhuizen D2" (deels winkels verplicht/deels winkels toegestaan), "Openbare weg", "Openbaar groen" en "Erven". Het bouwplan is in strijd met deze bestemmingen. Medewerking is mogelijk door het volgen van een artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), aangezien de aanvraag is ingediend vóór 1 juli 2008. Tevens is een ontheffing hogere geluidswaarde benodigd. 3

Besluit:

1. over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van 104 appartementen, alsmede bedrijfsruimten op de begane grond (géén detailhandel) en maatschappelijke functies op de begane grond en eerste verdieping en de daarbij behorende (infrastructurele) voorzieningen op de locatie hoek Vondelstraat/Camphuysenstraat/ Koelmalaan (fase 1A);

2. over te gaan tot het volgen van een procedure om ontheffing ex artikel 110a Wet geluidhinder (Wgh) te kunnen verlenen vanwege wegverkeerslawaai voor de woningen aan de oost-, zuid-, en westgevel grenzend aan de Koelmalaan, Vondelstraat en Willem de Zwijgerlaan, conform het rapport van Cauberg- Huygen, nr. 20080891-65 en

3. het afdelingshoofd Bouwen te mandateren om namens u het onder 2 bedoelde ontheffingsbesluit Wgh te ondertekenen.

10.491 Mandatering, elektronisch waarmerken (Wro) Binnendijk
Probleemstelling:
Met de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) streeft het Rijk naar efficiëntere en effectievere besluitvormingsprocessen in de ruimtelijke ordening. Om dit te bereiken dienen alle ruimtelijke plannen voor een ieder digitaal beschikbaar te zijn. De in de Wro genoemde ruimtelijke plannen dienen langs elektronische weg te worden gemaakt en vastgesteld, elektronisch beschikbaar te worden gesteld, bekendgemaakt en vervolgens digitaal te raadplegen zijn. Ter bevordering van een efficiëntere werkwijze verdient het aanbeveling om de bevoegdheden van het college ten aanzien van het waarmerken en publiceren van ruimtelijke plannen en het Manifest, te mandateren aan het sectorhoofd Stadsontwikkeling (SO) en ondermandaat toe te staan.

Besluit:

1. Aan het sectorhoofd Stadsontwikkeling de bevoegdheden te mandateren, zoals vermeld in de bij dit besluit behorende overzicht, en ondermandaat toe te staan.
2. Dit besluit bekend te maken in de rubriek officiële mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.

3. Dit besluit één dag na bekendmaking in werking te laten treden.
4. Dit besluit te verwerken in het Bevoegdhedenregister.

10.350 Kapvergunning voor 6 coniferen ø 20-25cm het schoolplein van De Bello, Snaarmanslaan Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 6 coniferen ø 20-25cm het schoolplein van De Bello, Snaarmanslaan 19.


4

10.351 Kapvergunning voor 2 eik ø 60-70cm, 1 kronkelwilg ø 45cm, 3 conifeer ø 20-25cm, Binnendijk 1esdoorn ø20 cm, 1 blauwe ceder ø 30cm, 1 den ø 30cm, 1 linde ø 30cm en 1 prunus ø 25cm achter Herenweg 188c -190

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 2 eik ø 60- 70cm, 1 kronkelwilg ø 45cm, 3 conifeer ø 20-25cm, 1 esdoorn ø20 cm, 1 blauwe ceder ø 30cm, 1 den ø 30cm, 1 linde ø 30cm en 1 prunus ø 25cm achter Herenweg 188c -190.

10.777 Aangepast raadsvoorstel eerdere ingebruikname Schelphoek Binnendijk
Probleemstelling:
De gemeenteraad heeft aangegeven de parkeergarage Schelphoek zo snel mogelijk in gebruik te willen nemen. BAM Vastgoed heeft een voorstel gedaan voor deze eerdere ingebruikname. Om de kosten te dekken, is een extra krediet nodig van 1.200.000. Aangezien het benodigde budget niet past binnen het beschikbare krediet, wil het college van B&W dit voorstel ter afweging en ter besluitvorming voorleggen aan de gemeenteraad. Naast de aanbieding van BAM Vastgoed, legt het college als alternatief een gratis pendelbus (op koopavonden, koopzondagen en op zaterdagen) van verschillende parkeerplaatsen in de stad met de oostelijke binnenstad voor. Het oorspronkelijke voorstel is besproken in de raadcommissie SOB van 17 december. Naar aanleiding van de discussie in de raadscommissie heeft het college van B&W het raadsvoorstel weer terug genomen om aan de ene kant nogmaals in overleg te gaan met BAM Vastgoed over de hoogte van de aanbieding en om aan de andere kant het alternatief nader uit te werken. BAM Vastgoed heeft inmiddels aangegeven haar aanbieding niet te willen herzien. Gezien de deadline die gesteld is door BAM Vastgoed wat betreft aanvaarding van de aanbieding (eind januari 2010), alsmede werkzaamheden die opgepakt moeten worden (bouwaanvraag, engineering) is het noodzakelijk zo snel mogelijk een besluit te nemen. Het voorstel is om het college van B&W aan de raad ter overweging mee te geven dat zij de voorkeur heeft voor het alternatief van een gratis pendelbus die per half april 2012 (alternatief: juli 2010) van het oostelijk deel van de binnenstad verbindt met parkeergelegenheid elders in stad.

Besluit:
In te stemmen met het aangepaste raadsvoorstel "eerdere ingebruikname parkeergarage Schelphoek".

10.622 Vragen van het lid van de raad, P. de Baat, namens de fractie VVD inzake het nieuwe Binnendijk afvalbeleidsplan

Probleemstelling:
Het lid van de raad, P. de Baat, heeft ons bij brief van 29 december 2009 vragen gesteld inzake het afvalbeleidsplan.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


5

10.234 Intentieverklaring realisatie Respijthuis V.Veen
Probleemstelling:
Najaar 2008 heeft uw college ingestemd met het subsidiëren van Stichting Respijtzorg Alkmaar. Vervolgens is door Kennemer Wonen een huis aan de Van de Veldelaan aangekocht.
Voordat het huurcontract kan worden getekend, blijkt het nodig te zijn dat de toekomstig huurder en verhuurder naar elkaar toe uitspreken met welke intentie gehuurd/ verhuurd gaat worden en op welke wijze wij invulling geven aan de (subsidie)relatie met de Stichting Respijtzorg Alkmaar. Hiertoe is een intentieverklaring opgesteld.

Besluit:
Burgemeester:

1. Wethouder van Veen te machtigen namens het college van B&W de bij deze nota gevoegde intentieverklaring te tekenen.
College:

2. Ervan kennis te nemen dat de financiering plaats vindt vanuit bestaande budgetten.

3. Uw besluit ter kennis te brengen van de commissie Samenlevingszaken.

10.186 Actualisering van aanwijzingsbesluiten en beleidsregels van de afdeling V.Dam Belastingen

Probleemstelling:
Door veranderingen in de personele bezetting van de afdeling belastingen is het noodzakelijk de aanwijzingsbesluiten conform aan te passen.

Besluit:
De volgende (gewijzigde) aanwijzingsbesluiten vast te stellen:
1. Aanwijzingsbesluit medewerkers belastingen;
2. Aanwijzingsbesluit belastingdeurwaarder.

10.602 Herstructureringsprogramma bedrijventerreinen Regio Alkmaar (Noord-Kennemerland) V.Dam
Probleemstelling:
Om in aanmerking te komen voor Rijksgelden voor herstructurering van bedrijventerreinen in de toekomst is elke provincie gevraagd een lijst met projecten in te dienen. De provincie heeft daartoe aan alle regio's gevraagd in Noord-Holland om een regionaal herstructureringsprogramma te maken met een beschrijving van de geplande te herstructureren bedrijventerreinen en een prioritering daarin.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd regionaal herstructureringsprogramma voor bedrijventerreinen in de Regio Alkmaar (Noord-Kennemerland). Burgemeester:

2. De wethouder van Economische Zaken te machtigen om het Regionale Herstructureringsprogramma Regio Alkmaar 2009-2013 namens alle gemeenten die deel uitmaken van de Regio Alkmaar naar de provincie te versturen (op basis van door deze gemeenten afgegeven machtigingen).


6


10.611 Voorbereidingsbesluit c.a. havenontwikkeling Boekelermeer V.Dam
Probleemstelling:
Ten behoeve van de havenontwikkeling op de Boekelermeer is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie verleend van 3,6 mln. In het kader van de ontwikkeling wordt de raad gevraagd met de ontwikkeling in te stemmen en een voorbereidingsbesluit te nemen. Tevens wordt middels deze nota het AMT en het college op de hoogte gesteld van de inpassing van de ontwikkeling in de projectorganisatie.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegde notitie betreffende de inpassing in de projectorganisatie.

2. In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel en deze aan de raad voor te leggen.


7

---- --