Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 19 januari 2010

Elf deelnemende partijen raadsverkiezingen Amersfoort

Elf politieke groeperingen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort op 3 maart aanstaande. Partij van de Arbeid, VVD, CDA, Burger Partij Amersfoort, GroenLinks, SP en de Christen Unie zijn nu al vertegenwoordigd in de raad. Als nieuwe deelnemers hebben zich aangemeld: D66, Trots op Nederland, de NCPN en een groepering die geen geregistreerde naam heeft en waarvan de heer Lashkari lijsttrekker is.

Lijstnummers en kandidatenlijsten
Dinsdag 19 januari sloot de termijn waarop politieke partijen zich definitief konden aanmelden voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen; de partijen moesten ook hun kandidatenlijst inleveren. Om te kunnen deelnemen moet iedere nieuwe partij aantonen dat die beschikt over 30 ondersteuningsverklaringen. Het hoofdstembureau heeft onderzoek gedaan naar de juistheid van de kandidatenlijsten en het aantal steunbetuigingen. Geconstateerd is dat alle ingeleverde lijsten aan de voorwaarden voldoen. Vrijdag 22 januari komt het centraal stembureau bijeen om de nummering van de lijsten vast te stellen en de geldigheid van eventuele lijstcombinaties vast te stellen. Dan zijn de lijsten definitief. Rond 15 februari ontvangen 75.000 huishoudens een voorbeeld van de kandidatenlijst in de brievenbus.

Uitbreiding stembureaus
Amersfoort heeft ruim 100.000 stemgerechtigde inwoners. In heel Nederland wordt gestemd met het rode potlood. Dit kost meer tijd. Om wachtrijen op de stembureaus te voorkomen en om het handmatig tellen vlot te laten verlopen is het aantal stembureaus in Amersfoort uitgebreid van 58 bij de Europese verkiezingen naar 86 nu. Per stembureau is het aantal stemgerechtigden daarmee teruggebracht, waardoor er per stembureau per saldo minder geteld hoeft te worden. Bovendien zijn twee keer zoveel leden van stembureaus aangetrokken, zodat deze in twee 'shifts' tijdens de opening van de stembureaus (van 07.30 - 21.00 uur) kunnen werken; 's avonds zijn vervolgens alle leden beschikbaar om te tellen.

Verkiezingswebsite, Stemwijzer, Hyves en sms
De gemeente Amersfoort informeert haar inwoners op diverse manieren over de verkiezingen. Op de website is vanaf 22 januari een afzonderlijk deel gewijd aan de verkiezingen: www.amersfoort.nl/verkiezingen. Hier is alle praktische informatie te vinden over de manier van stemmen, de kandidatenlijsten en een overzicht van de stembureaus. De site bevat vanaf eind januari een Amersfoortse Stemwijzer om te kunnen bepalen op welke partij men wil stemmen; de Stemwijzer is voorzien van filmpjes van de lijsttrekkers en van een rubriek "Wie kies jij", waar informatie over de individuele kandidaten te vinden is. Er komt een activiteitenoverzicht met data van evenementen en debatten. Ook Hyves en een sms-service worden ingezet om groepen te interesseren om te stemmen. De Hyves-groep "Amersfoort stemt" wordt aangekleed met polls en links naar andere websites. De gemeente biedt ook een sms-service, waarbij men zich kan aanmelden voor het ontvangen van een bericht als de Stemwijzer online staat, een herinnering om te gaan stemmen op 3 maart en de verkiezingsuitslag. Hiervoor kan men zich aanmelden door een sms bericht te sturen naar 4411 met de tekst 'AMERSFOORT STEM'. In de Stadsberichten besteedt de gemeente vanaf nu wekelijks aandacht aan de verkiezingen.

Presentatie uitslagen
Op zijn vroegst op woensdagavond 3 maart worden de voorlopige uitslagen van de verkiezingen bekend gemaakt. Dit gebeurt in de Observant aan het Stadhuisplein. Geïnteresseerden zijn welkom. Vanwege het handmatige tellen is de uitslag vermoedelijk pas laat bekend. Die uitslag is voorlopig; het centraal stembureau stelt op vrijdag 5 maart de uitslagen definitief vast. De nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd op donderdag 11 maart.

Noot voor de redactie,