OVAM reikt Ecodesign Award Pro 09 uit

19/01/2010 18:00

OVAM

Op 19 januari 2010 reikt de OVAM in het Vlaams Parlement de OVAM Ecodesign Award PRO 09 uit. De prijzen en de labels worden uitgereikt door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en mevrouw Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM. De OVAM Ecodesign Award voor professionele ontwerpers wordt voor de tweede keer uitgereikt in het kader van de Henry van de Velde Awards voor design, georganiseerd door Design Vlaanderen. De winnende ontwerpen zullen vanaf 19 januari ook te bewonderen zijn in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

Ecodesign, ontwerpmethode van de toekomst

Om de milieu-inspanningen van onze Vlaamse ontwerpers & designers te belonen, reikt de OVAM jaarlijks de Ecodesign Award voor studenten en voor professionele ontwerpers uit. Ecodesign is een ontwerpmethode die rekening houdt met de milieuimpact van een product doorheen zijn hele levenscylus, van bij de ontwerp- en productiefase tot aan de afval- en recyclagefase. Bij het ontwerp van een product stilstaan bij de milieuimpact is één van de sleutels tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering én een schoner milieu. Ecodesign sluit materiaalkringlopen, brengt de cradle to cradle-filosofie in de praktijk en is dus -bij uitstek- de ontwerpmethode van de toekomst.

Maar er is meer. Ecodesign biedt niet alleen milieuvoordelen maar levert ook fraaie, esthetische designartikelen. Design Vlaanderen en de OVAM geloven in de kruisbestuiving tussen design en ecologie en reiken daarom voor het tweede jaar op rij samen de Henry van de Velde Awards en de OVAM Ecodesign Award PRO uit.

Steeds meer ecodesigntalent in Vlaanderen

De OVAM ontving dit jaar 26 inzendingen voor de Ecodesign Award PRO 09, bijna het dubbele van vorig jaar. Een gelijkaardige evolutie stelden we eerder dit jaar ook al vast bij de Ecodesign Award voor studenten.

De 26 inzendingen werden onderverdeeld in twee categorieën; "beste product op de markt" en "beste product in ontwikkeling". De winnaar van de OVAM Ecodesign Award PRO 09 in de categorie "beste product op de markt" ontvangt een geldprijs van 4.000 euro en de Ecodesign-trofee. Naast de winnaar werden ook drie andere inzendingen in deze categorie beloond met een eervolle vermelding, het 'Ecodesign Label'. De gelauwerde ontwerpers en bedrijven kunnen in al hun communicatie met dit label uitpakken, zolang hun product op de markt is. De winnaar van de OVAM Ecodesign Award PRO 09 in de categorie "beste product in ontwikkeling" ontvangt een geldprijs van 2.000 euro.

Een jury met vertegenwoordigers uit de wereld van milieu en design (VITO, VOKA, Actief Wonen, Weekend Knack, Futureproofed, Design Vlaanderen en de OVAM) onderwierp alle inzendingen aan een grondig onderzoek en kwam tot volgende beslissing-

And the winners are-

Ecodesign Award PRO 09 | product op de markt: Buzzispace van Sas Adriaenssens (info onder embargo t.e.m. 19 januari 2010!)

Sas Adriaenssens ontvangt de Ecodesign Award voor de drie producten van Buzzispace: Buzziscreen, Buzzizone en Buzziboard.

Buzziscreen is een hoog kamerscherm, waarvan de panelen verbonden zijn door ritsen, waardoor deze oneindig schakelbaar zijn. Dit scherm zorgt voor een gezellige of functionele hoek, die u afschermt van de omgevingsgeluiden en op een flexibele manier voor een afscheiding zorgt.

Buzzizone is een halfhoge scheidingswand, opgesteld in een hoek. De verschillende onderdelen zijn heel eenvoudig in en uit elkaar te schuiven en zijn op een ingenieuze manier te bevestigen met een klittenband. Zijn licht gewicht en de eenvoudige montage maken van dit scherm een oplossing voor zowel kantoren als binnenhuisinrichting, waar het te gebruiken is als kinderhoek, werkplek, memomuur, geluidsabsorbeerder en zoveel meer.

Buzziboard is een magnetisch prikbord dat aan weerszijden van een glazen wand kan opgehangen worden zonder bijkomende fixatiemiddelen.

De platen van deze drie producten zijn vervaardigd uit een ecologisch vilt, geproduceerd uit afval van PET- flessen. De binnenstructuur bestaat uit bio-afbreekbaar plaatmateriaal. Door de vlakke onderdelen wordt het transportvolume van deze producten geminimaliseerd.

Labels Ecodesign Award PRO 09 | product op de markt (geen embargo)

Drie andere inzendingen in de categorie "product op de markt" krijgen van de jury een eervolle vermelding. Zij ontvangen het Ecodesign Label. De gelauwerde ontwerpers en bedrijven kunnen in al hun communicatie met deze onderscheiding uitpakken, zolang hun product op de markt is.

Ben in Bad van Bart Lens en Ben Steensels is een exclusief bad, waarbij optimaal rekening werd gehouden met het warmte- en ligcomfort en een significante reductie van het water- en energieverbruik. De jury hoopt dat Ben in Bad een voorbeeld stelt voor toekomstige traditionele baden.

CUBEd van Valerie Dhaeze is een compact opklapbed, waarbij het lichte gewicht, de mogelijkheid tot personaliseren en het minimaal materiaalgebruik bewijzen dat de CUBEd milieuverantwoord is. De jury prijst het moderne ontwerp van een vergeten, maar functioneel product.

De Curva van Leo Aerts is een duurzame kastencollectie in gebogen bamboe multiplex. Er werd veel aandacht besteed aan materiaalgebruik en -besparing en de mechanisch verbonden onderdelen zorgen dat deze perfect gerecycleerd kunnen worden. De juryleden wijzen op deze belangrijke aspecten bij het ontwerpen van meubels.

Laureaat Ecodesign Award PRO 09 | product in ontwikkeling (info onder embaro t.e.m. 19 januari 2010!)

The Beci Bike Project, ontworpen door Fosfor, is een fietsleasing concept ontworpen voor de stad Brussel, bestaande uit een duurzaam fietsenrek (al dan niet overdekt) voor traditionele fietsen en plooifietsen. Het volledige systeem is gemaakt ter grootte van een autoparkeerplaats. Volgens de jury draagt dit ontwerp bij aan oplossingen voor de huidige verkeersproblemen. Fosfor krijgt een geldprijs van 2000 euro voor hun ontwerp.

Uitreikingsceremonie en persconferentie

De OVAM Ecodesign Awards PRO 09 worden uitgereikt door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege op 19 januari 2010 om 18h in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel.

De winnende ontwerpen zullen vanaf 19 januari ook te bewonderen zijn op de tentoonstelling van de Henry van de Velde Awards en de OVAM Ecodesign Awards in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement, Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel.

Voor journalisten wordt er een rondleiding georganiseerd op dinsdag 19 januari 2010 om 11u00 in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

Voor meer info, fotomateriaal of interviews met de laureaten, contacteer:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

www.ovam.be/ecodesign

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel