Gemeente Beverwijk


College kondigt herbezinning Stationsgebied aan

In een brief aan de gemeenteraad heeft het college van B&W vandaag een periode van herbezinning op de plannen voor de herstructurering van het Stationsgebied aangekondigd. Nu er grote investeringen op stapel staan, voelt het college de behoefte om zich samen met de raad te bezinnen op de voortgang van de geplande ontwikkeling, mede gezien de economische en financiële situatie in Nederland. Overigens heeft dit geen betrekking op de bouw van het Stadhuis, waarvan de start nog voor de eerste helft van 2010 gepland staat.

Uitgangspunten gewijzigd

In een vroeg stadium van het project is de gemeente met NS Poort en Prorail en enkele andere partners een samenwerkingsverband aangegaan met de bedoeling tot een gezamenlijke aanpak van het gebied te komen. Het stedenbouwkundige concept, met daarin een aanpassing van de infrastructuur en het stationsgebouw, noopten tot deze samenwerking.

Inmiddels is gebleken dat voor met name NS Poort en Prorail de uitgangspunten gewijzigd zijn. Zij zien geen aanleiding voor een integrale modernisering van het huidige stationsgebouw, met inpassing van kantoor en hotel. Samen met een andere prioritering van hun rol als ontwikkelaar van stationslocaties, betekent dit dat er een volgens het college onevenredige kostentoedeling richting gemeente dreigt.

De huidige economische situatie heeft gevolgen voor de woningbouw, met name in het duurdere segment. In het Stationsgebied heeft dat zijn weerslag op de afzet van de zogenaamde boogwoningen, de luxe appartementencomplexen op de Stationsvijver. Hierdoor wordt een belangrijke inkomstenbron onzeker.

Ook met betrekking tot de betrokkenheid van andere partijen lijkt zich het laatste jaar een kentering af te tekenen. Dit heeft tot gevolg dat daar waar eerst sprake was van een gezamenlijk gevoelde urgentie en een gezamenlijk commitment de gemeente nu nog de enige eigenaar van het plan is, met alle financiële consequenties en risico's van dien.

Het juiste moment
Bovenstaande is reden voor het college om zich te bezinnen op het feit of in navolging van de nieuwbouw van het Stadhuis ook de andere planonderdelen voortvarend moeten worden aangepakt. Nu is daarvoor het juiste moment, omdat binnenkort grote investeringen op stapel staan voor de verlegging van de Halve Maan. Bovendien is nu nog, ook na de bouw van het Stadhuis, in ruimtelijk opzicht een andere invulling van de plannen mogelijk. Het college stelt zich voor om in het voorjaar met de gemeenteraad te overleggen of de huidige planontwikkeling in het geplande tempo voortgezet moet worden, dan wel dat er een gehele of gedeeltelijke temporisering moet komen. Het college beoogt in de komende maanden daartoe voorstellen tot aanpassing van de plannen te ontwikkelen. Het college beschouwt het feit dat de periode van herbezinning samenvalt met een nieuwe bestuursperiode als een gunstige samenloop. Op deze wijze kan het huidige college die ingrediënten aandragen die voor verdere bestuurlijke aansturing van het project Stationsgebied noodzakelijk zijn. Het nieuwe college wordt niet belast met een onafwendbare go/no go beslissing.

Ook bij een eventuele aanpassing van het stedenbouwkundig concept houdt het college vast aan de volgende programmaonderdelen:
- Nieuwbouw Stadhuis;

- Kinder- en jeugdcentrum Heliomare in combinatie met het Zorgtrefpunt;
- Uitbreiding van Cineworld;

- Ondergronds parkeren (auto en fiets);

- Warmte/koude opslag;

- Hotel/kantoor.

Beverwijk, 19 januari 2010