Gemeente Zwolle

College Zwolle spreekt met garantiestelling vertrouwen uit in FC Zwolle

Datum uitgave persbericht: 01/19/2010

Om FC Zwolle weer financieel gezond te maken, willen burgemeester en wethouders van Zwolle met een garantiestelling het vertrouwen in de club uitspreken. Met de garantiestelling kan het nieuwe bestuur van FC Zwolle zelf bij banken, maar ook bij (nieuwe) sponsors aankloppen om de begroting op orde te krijgen.

Geen geldelijke bijdrage van de gemeente

De gemeenteraad zal binnenkort een besluit nemen over de wenselijkheid van de garantstelling. Burgemeester en wethouders van Zwolle hechten eraan duidelijk te maken dat de garantstelling geen geldelijke bijdrage van de gemeente vergt. Om te voorkomen dat de gemeente in de toekomst aangesproken wordt op het bedrag waarvoor zij garant staat, worden momenteel duidelijke afspraken gemaakt tussen FC Zwolle en de gemeente.

Maatschappelijk belang

FC Zwolle zit in een financieel lastige situatie. Het nieuwe bestuur van de betaald-voetbalorganisatie heeft inmiddels een plan opgesteld om de club financieel en sportief er weer bovenop te helpen. FC Zwolle heeft voor de stad en de regio een maatschappelijk belang, vinden burgemeester en wethouders. Als topsportorganisatie speelt de club een rol in het streven van de gemeente om met name jongeren aan het sporten te krijgen en te houden. Bovendien heeft FC Zwolle, dat sinds kort in een nieuw stadion speelt, een verbindende rol voor diverse partners zoals sportverenigingen, onderwijs, goede doelen, bedrijfsleven en supporters.

Realistisch en vertrouwenwekkend

Burgemeester en wethouders vinden het strategisch- en tactische beleidsplan van het nieuwe bestuur van FC Zwolle realistisch en vertrouwenwekkend. Het college verwacht dat de club binnen afzienbare termijn orde op zaken weet te stellen. Om de garantstelling zo effectief mogelijk te laten zijn, overlegt de gemeente nu met FC Zwolle over de precieze voorwaarden waaronder Zwolle garant staat. Uitgangspunt daarbij is het bestaande gemeentebeleid voor dergelijke garantstellingen voor organisaties met een maatschappelijk belang. Onderdeel van het contract zijn sowieso extra bijdragen van (spelers van) de club aan maatschappelijk relevante initiatieven en projecten.

Voorwaarden voor de garantiestelling

Zodra alle voorwaarden voor de garantiestelling geformuleerd zijn, zal de gemeente die informatie openbaar maken. De verwachting is dat dat nog deze week kan.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 19-01-2010 tot 25-01-2010