Balkenende: Breng de dynamiek terug in het ruimtelijke beleid

19/01/2010 19:02

Bouwend Nederland

Tijdens het Bouwhuisdebat over 'de ruimtelijke agenda van Nederland' op 19 januari heeft minister-president Balkenende aangegeven te streven naar meer duidelijkheid over bestuurlijke verantwoordelijkheden en een meer centrale regie over ruimtelijke inrichting.

De minister-president gaf aan dat niet dat gebrek aan ruimte het grootste probleem is met betrekking tot ruimtelijke ordening, maar juist de te ver doorgeschoten regeldruk en de complexe bestuurlijke verhoudingen. 'We zijn op een punt gekomen dat zelfs uiterst duurzame plannen vastlopen op bestaande regelgeving. Dat is echt te gek voor woorden! Dus niet te lang dromen, maar vooral doen. Alleen zo brengen we de dynamiek terug in onze ruimtelijke ordening en in onze economie. Maar als we in de ruimtelijke ordening echt gebiedsgericht willen werken, kunnen we niet volstaan met alleen het aanpassen van onze eigen nationale gereedschapskist. Ook Europa moet mee.'

Bouwend Nederland ondersteunt die gedachte. Er is in ons land lange tijd te weinig aandacht geweest voor ruimtelijke inrichting. Het onderwerp is zelfs over drie departementen verdeeld.

'Een centraal ministerie van ruimte kan een einde maken aan de doorgeslagen regeldruk in ons land, zoals ook de Commissie Elverding voorschrijft,'aldus Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. 'Tevens kan dat ministerie bezien hoe de verstedelijking van Nederland gefinancierd moet worden. Ik raad daarbij aan nog eens te kijken naar onder andere het scheefwonen in de sociale huursector.'

Naast Minister-president Balkenende spraken op het debat: Hans Alders, oud-minister VROM, Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten Bouwfonds en praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Over het Bouwhuisdebat:

Bouwend Nederland organiseert enkele malen per jaar een Bouwhuisdebat. Dit debat wordt gevoerd met deskundigen en beslissers (politiek en bedrijfsleven) over relevante maatschappelijke onderwerpen. Doel van de Bouwhuisdebatten is vanuit de bouwsector een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Er is daarbij bewust gekozen voor de vorm van een debat, omdat deze vraagstukken juist door de verrijking van verschillende meningen nieuwe perspectieven voor oplossingen geeft.

Centraal thema tijdens het Bouwhuisdebat van 19 januari was de ruimtelijke agenda van Nederland voor de komende decennia. Wat is het politiek en maatschappelijk draagvlak voor verdere verstedelijking? Welke bijdrage kunnen diverse vormen van financiering zoals PPS spelen? Wat is de rol van de bouwsector hierbij?

Op de website van Bouwend Nederland is een videoverslag van de bijeenkomst te zien.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,