GroenLinks

Kabinetsplannen voor AOW zijn niet sociaal en rechtvaardig genoeg

19 januari 2010

Mensen die 40 jaar een zwaar beroep hebben gehad moeten volledig AOW krijgen. Ook mag de koopkracht van gepensioneerden zonder of met een klein aanvullend pensioen niet dalen. Dat is de inzet van GroenLinks-Tweede Kamerleden Jolande Sap en Ineke van Gent morgen tijdens de hoorzitting over de AOW-voorstellen van het kabinet.

De AOW-plannen van het kabinet zijn volgens GroenLinks niet goed genoeg. Ze geven geen antwoord op prangende vragen als wat nu precies een zwaar beroep is. Werkgevers bewegen niet, waardoor de Sociaal Economische Raad op een heilloze missie wordt gestuurd om een advies uit te brengen over welke beroepen zwaar zijn. Zon opdracht is bijna onmogelijk, bleek ook uit eerdere pogingen.

Het Centraal Planbureau gaf afgelopen vrijdag in een doorrekening aan dat het aanvullend beleid van de verhoging van de AOW-leeftijd socialer en rechtvaardiger moeten. Dat bevestigt het vermoeden van GroenLinks dat het flankerend beleid een lege huls is. Zo toont het CPB aan dat nog geen 5% van de mensen nu in aanmerking zal komen om alsnog met 65 jaar met aow te gaan. Ook blijkt dat de koopkracht van gepensioneerden zonder of met een klein aanvullend pensioen dramatisch daalt. GroenLinks begrijpt niet dat de coalitiepartijen deze AOW-plannen goedkeuren.

GroenLinks wil een sociale en rechtvaardige AOW die participatie stimuleert en mensen met een arbeidsverleden van 40 jaar de mogelijkheid tot uittreden biedt. Sap en van Gent zullen morgen met alle insprekers de zaak tot op de bodem uitzoeken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor een sociale en rechtvaardige verhoging van de AOW-leeftijd.

Jolande Sap en Ineke van Gent