Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 19 januari 2010

D66: waarom is 22.00 uur voor de AH Korenbeurs 21.45 uur?

Met verbazing las D66 dat de deuren van de Albert Heijn Korenbeurs op de Vismarkt voortaan om kwart voor tien 's avonds sluiten. Op last van gemeente, volgens de berichtgeving, omdat er rond sluitingstijd nog veel klanten binnenkomen die na tien uur nog geholpen worden. D66 vindt het vreemd dat het voor de gemeente blijkbaar zo'n groot probleem is dat er na 22.00 uur nog klanten worden afgeholpen dat een sluiting 21.45 uur noodzakelijk zou zijn. De democraten vinden dat 22.00 uur voor de stad en haar bezoekers een meer logisch, helder en voor de hand liggend te hanteren tijdstip is dan 21.45 uur.

D66 wil weten of de Albert Heijn aan de Vismarkt op last van de gemeente om kwart voor tien 's avonds de deuren sluit en op welke juridische basis dit besluit is genomen. Volgens D66 wordt er normaal gesproken, waar het gaat om het afhelpen van klanten en inventariseren, een onderscheid gemaakt tussen bedrijfstijden en openingstijden van winkels. Zo wordt dit bijvoorbeeld ook vermeld in de CAO voor het winkelpersoneel. Het komt de fractie daarom vreemd voor dat, terwijl in de wet expliciet wordt gesproken over 22.00 uur, de Albert Heijn aan de Vismarkt een uitzondering zou moeten vormen en eerder haar deuren zou moeten sluiten. D66 pleit daarom voor één lijn voor alle winkels in de stad. Dit is wel zo eerlijk en duidelijk tegenover winkeliers en bezoekers. Bovendien lijkt het D66 niet meer dan logisch om tien uur te hanteren als sluitingstijd in plaats van kwart voor tien.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen Grote Markt 1
9712 HN Groningen

Groningen, 19 januari 2010

Betreft: Schriftelijke vragen art. 38 Reglement van Orde gemeenteraad Groningen

Geacht College,

Op vrijdag 8 januari berichtte het Dagblad van het Noorden dat de Albert Heijn Korenbeurs op de Vismarkt na 21.45 uur (kwart voor negen 's avonds) geen klanten meer zou toelaten. De reden die door de gemeente in dat artikel werd aangedragen, is het feit dat er na 22.00 uur (tien uur 's avonds) nog gewerkt wordt. Normaal gesproken wordt er, waar het gaat om het afhelpen van klanten en inventariseren, een onderscheid gemaakt tussen de bedrijfstijden en de openingstijden van winkels, zo ook bijvoorbeeld in de CAO voor het winkelpersoneel. Het lijkt de fractie van D66 dan ook vreemd dat, ondanks dat in de wet expliciet gesproken wordt over 22.00 uur, de Albert Heijn aan de Vismarkt om 21.45 uur haar deuren moet sluiten. De fractie van D66 heeft daarom de volgende vragen:


* Is het correct dat op instigatie van het college de Albert Heijn op de Vismarkt om 21.45 uur stopt met het toelaten van klanten? Zo ja, op welke juridische basis heeft het college deze beslissing genomen en welk probleem denkt het college hiermee opgelost te hebben?


* Is het college het met de fractie van D66 eens dat het, in het kader van billijkheid en helderheid, gewenst is om één lijn te trekken voor alle winkels in de stad?


* Is het college het met de fractie van D66 eens dat 22.00 uur voor de stad en haar bezoekers een meer logisch, helder en voor de hand liggend te hanteren tijdstip is dan 21.45 uur?

Namens de fractie van D66,

Jetze Luhoff

Noot voor redactie (