Groen!

Groen! wil grondig debat over kinderopvang

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 19 januari 2010 in "Gezin, welzijn en zorg"

Via de media maakt Sp.a-voorzitter Caroline Genez bekend welke haar prioriteiten zijn voor het toekomstig kaderdecreet kinderopvang. Op zich zijn het geen nieuwe maar wel verdedigbare voorstellen. Jammer alleen dat er geen coherente visie op kinderopvang aan de basis ligt, en dat de SP.a binnen de regering een andere taal spreekt dan in de krant. Groen! pleit daarom voor een grondig parlementair debat over het kaderdecreet kinderopvang op basis van realistische cijfers en prognoses.

SP.a spant de kar voor het paard

Via de media maakt Sp.a-voorzitter Caroline Gennez bekend welke haar prioriteiten zijn voor het toekomstig kaderdecreet kinderopvang: 25000 extra plaatsen tegen 2014, opvang voor elk kind binnen de drie maanden na de geboorte, inkomensgebonden opvang voor iedereen en een centraal meldpunt kinderopvang in elke gemeente. Op zich zijn dat geen nieuwe, maar verdedigbare concrete voorstellen. Maar de Vlaamse kinderopvang lijdt onder een gebrek aan visie en coherentie. De ene keer heet kinderopvang een `pedagogisch project voor alle kinderen', de andere keer heet het `oppas voor werkende ouders'. Een nieuw kaderdecreet moet eerst en vooral duidelijk maken wat kinderopvang betekent voor Vlaanderen.
Voor Groen! is kinderopvang duidelijk meer dan `opvang'. Kinderopvang is een pedagogisch project dat een meerwaarde biedt aan het kind en zijn gezin. Kinderopvang is voor Groen! een belangrijk instrument om opvoedingsondersteuning in de praktijk te brengen en om de gelijke kansen van elk kind waar te maken.
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans stelde in zijn beleidsplan voor om over belangrijke decreten eerst een plenair debat te voeren, niet op basis van een door de meerderheid tot in de details uitgewerkte decreettekst maar wel op basis van een witboek waarin de grote maatschappelijke keuzes worden duidelijk gemaakt. Groen! nodigt de meerderheidspartijen uit om het maatschappelijk debat over kinderopvang als eerste groot `witboek' debat van deze legislatuur te agenderen.

SP.a spreekt binnen de regering een andere taal dan in de media Verder is het weinig geloofwaardig om de SP.a te horen pleiten voor 25000 extra plaatsen in de kinderopvang, voor ongeveer 50% van de kinderen jonger dan drie jaar tegen 2014 terwijl de partij op hetzelfde moment de beleidsnota van minister Jo Vandeurzen goedkeurt waarin sprake is van kinderopvang voor 50% van de kinderen onder de drie jaar tegen 2020. Deze doelstelling werd overgenomen uit het routeplan van de Vlaamse regering "Vlaanderen in actie" goedgekeurd door het middenveld en... de SP.a.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Vlaams Volksvertegenwoordiger