ABVAKABO FNV

Kamer stemt vóór proef loondispensatie

19 januari 2010
ABVAKABO FNV vindt het schandalig dat mensen minder dan mimimumloon krijgen terwijl zij naar vermogen arbeid verrichten.

Vrouw met verstandelijke beperking (Marcel Antonisse)

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de tijdelijke wetswijziging (tijdelijke wet loondispensatie) waardoor mensen die deelnemen aan de pilots/proefprojecten over de toekomst van de Sociale Werkvoorziening een inkomen onder het minimumloon (WML) krijgen wanneer ze aan het werk gaan.

Abvakabo FNV heeft zich fel verzet tegen de wetswijziging. Wij vinden het schandalig dat mensen een inkomen ontvangen dat lager ligt dan het WML, terwijl zij naar vermogen arbeid verrichten.

Deze wetswijziging heeft overigens geen directe gevolgen voor huidige werknemers in de Sociale Werkvoorziening (SW). Tot de doelgroep van de pilot behoren mensen met een bijstandsuitkering die op de wachtlijst staan voor de SW of niet voor de SW in aanmerking komen maar wel een arbeidsbeperking hebben.

Staatssecretaris Klijnsma wil met de proef Loondispensatie de komende 2,5 jaar onderzoeken of deze groep door de inzet van loondispensatie eerder een reguliere baan vindt. Tijdens de proef stelt Klijnsma vast hoe lang iemand onder het minimumloon mag werken. In het ergste geval is dat 2,5 jaar, zo lang duren de pilots namelijk.