Raad van State



1. 200900585/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen' van de gemeente Gilze en Rijen)
van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen' van de gemeente Gilze en Rijen. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe ontsluitingsweg ten oosten van de kern Rijen. De weg sluit in het noorden aan op de Dongenseweg en in het zuiden op de Zwarte Dijk. De gemeente wil de nieuwe weg verhoogd aanleggen. Het gebied waar de weg moet komen is nu nog agrarisch gebied. Een aantal inwoners van Rijen en de 'Vereniging tot behoud van het open en agrarisch landschap Noord-Oost en Oost van Rijen' zijn het niet eens met de weg en zijn daarom tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten de noodzaak van de weg. Verder vinden ze de onderzoeken naar het aantal verwachte verkeersbewegingen op de weg niet inzichtelijk. Ook vrezen ze voor verlies van uitzicht en voor trillinghinder. Ten slotte zou niet duidelijk zijn hoe hoog de weg wordt aangelegd. Volgens de inwoners en de vereniging is dat wel nodig om te kunnen beoordelen wat de gevolgen van de weg voor de omgeving zullen zijn. De zaak is op 21 december jl. op zitting behandeld.
2. 200901932/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom (Dwangsom voor camping Duinhorst in Wassenaar)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar heeft opgelegd aan camping Duinhorst vanwege de trekkershutten, horstjes, bergingen en een stacaravan op het kampeerterrein. De stacaravan wordt door de tweede beheerder van de camping als woning gebruikt. Volgens het gemeentebestuur had de camping een bouwvergunning moeten hebben voor deze gebouwen. De camping betwist dit. Verder is de camping van mening dat - als hij al een bouwvergunning nodig zou hebben - het op basis van het overgangsrecht van het bestemmingsplan toch niet nodig is. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag heeft in februari 2009 een eerder beroep van de camping ongegrond verklaard. De zaak is op 11 december jl. op zitting behandeld.

3. 200902703/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Friesland (Bestemmingsplan 'Sexbierum - Uitbreiding Glastuinbouw' van gemeente Franekeradeel)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Sexbierum - Uitbreiding Glastuinbouw' van de gemeente Franekeradeel. Het plan maakt het mogelijk een glastuinbouwcomplex te realiseren van 90 hectare. In het plan is verder bepaald dat het complex kan worden uitgebreid met ruim 100 hectare. Daarvoor moet dan nog wel een aparte procedure worden gevolgd. De Friese Milieufederatie en de Waddenvereniging zijn het niet eens met het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen tast de glastuinbouw onder meer de fourageergebieden van vleermuizen aan. Ook had het provinciebestuur de schadelijke effecten voor het Waddengebied moeten onderzoeken, aldus de groeperingen. Verder vrezen zij voor lichthinder. Ten slotte is er helemaal geen behoefte aan uitbreiding van glastuinbouw in de omgeving, aldus de Friese Milieufederatie en de Waddenvereniging. De zaak is op 2 december jl. op zitting behandeld.
4. 200902784/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Vrijstelling voor verplaatsen kermis in gemeente Winschoten) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Winschoten heeft verleend voor het verplaatsen van de jaarlijkse kermis in Winschoten. Het gaat om een verplaatsing van een terrein rondom het cultureel centrum De Klinker naar het parkeerterrein aan de Venne. Om de kermis op dat terrein mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur de vrijstelling verleend. Twee omwonenden zijn het niet met de verplaatsing eens en kwamen in beroep bij de rechtbank in Groningen. Zij vrezen vooral voor overlast van de kermis. Ook de C1000 aan de Venne is bij de rechtbank in beroep gekomen. De supermarkt is er niet blij mee dat de kermis op het parkeerterrein wordt gehouden. Een groot deel van de parkeerplaatsen kan dan niet worden gebruikt voor bezoekers van de supermarkt, aldus C1000. De rechtbank oordeelde in maart 2009 dat het gemeentebestuur een andere bevoegdheid had moeten gebruiken om de kermis te verplaatsen. De rechtbank heeft daaraan toegevoegd dat het gemeentebestuur wél voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden en de C1000. Tegen de uitspraak van de rechtbank zijn de C1000 en het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De C1000 is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat het gemeentebestuur voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de supermarkt. Het gemeentebestuur vindt dat hij wél gebruik heeft gemaakt van de juiste bevoegdheid om de kermis te verplaatsen. De zaak is op 14 december jl. op zitting behandeld.

5. 200903750/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig (Dwangsom voor grandcafé aan de Markt in Roosendaal) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal heeft opgelegd aan grandcafé Chagall aan de Markt in Roosendaal. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat tijdens een controle is gebleken dat het grandcafé 's avonds en 's nachts de buitendeuren niet had gesloten. Deze deuren moeten gesloten zijn als er binnen muziek wordt gedraaid, aldus het gemeentebestuur. De exploitant van het grandcafé bestrijdt de overtreding niet, maar vindt het niet redelijk dat het gemeentebestuur de dwangsom heeft opgelegd. Volgens hem stond niet vast dat het grandcafé de geluidsnormen overtrad. Het grandcafé beschikt namelijk over een zogenoemde 'geluidsluis', zodat het niet nodig is om de buitendeur te sluiten. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200903751/1 die de Raad van State eveneens op 20 januari a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de dwangsom die het gemeentebestuur om dezelfde reden heeft opgelegd aan café Het Wapen van Roosendaal aan de Markt. Beide zaken zijn op 11 december jl. op zitting behandeld.
6. 200904200/1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Partiële herziening Waalbandijk-Oost en -Centrum' van de gemeente Zaltbommel)
Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zaltbommel van het bestemmingsplan 'Partiële herziening Waalbandijk-Oost en
-Centrum'. Het plan maakt een permanente ligplaats voor een rondvaartboot mogelijk. De ligplaats bevindt zich in het oostelijk deel van de haven tussen de Veerweg en de Molenwal in Zaltbommel. Twee omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor parkeer-, stank- en geluidsoverlast en voor verstoring van hun nachtrust. De gemeenteraad had beter onderzoek moeten doen naar de parkeer- en verkeerssituatie in de omgeving van de nieuwe locatie, aldus de omwonenden. Zij vinden dat de huidige locatie tussen Bolwerk De Kat, Molenwal en Havendijk in het westelijk deel van de haven geschikter is dan de nieuwe locatie, omdat de huidige ligplaats lager ligt en verder weg ligt van woningen. Ook ligt er bij de huidige locatie een groot parkeerterrein, zodat daar niet voor parkeeroverlast hoeft te worden gevreesd. Daarom vinden de omwonenden dat de gemeenteraad niet had mogen bepalen besluiten dat de ligplaats voor de rondvaartboot mag worden verplaatst. De zaak is op 27 november jl. op zitting behandeld.

7. 200904252/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 (Verzoek om openbaarmaking stukken over 'Blood and Honour' en Nationalistische Volksbeweging)
Uitspraak over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Kennemerland om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de vechtpartij en arrestatie van 25 personen van de groepering 'Blood and Honour' en de Nationalistische Volksbeweging in februari 2007 in Uitgeest. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld afschriften van processen-verbaal openbaar te maken. De rechtbank in Haarlem oordeelde in mei 2009 dat de korpsbeheerder een groot aantal processen-verbaal openbaar had kunnen maken, nadat daar de persoonsgegevens uit waren weggelakt. Openbaarmaking van het opgevraagde politiedraaiboek mocht de korpsbeheerder volgens de rechtbank echter wel weigeren, omdat het draaiboek inzicht geeft in de tactieken en strategieën van het politieoptreden bij demonstraties. Zowel de korpsbeheerder als de man zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 8 december jl. op zitting behandeld.

8. 200904426/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet (Sloopvergunning voor deel van pand aan Van Stolkweg in Den Haag) Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor de sloop van een deel van het interieur en van de achtergevel van een pand aan de Van Stolkweg in Den Haag. In het pand zal een centrum voor palliatieve zorg worden gevestigd dat plaats biedt aan tien patiënten. Het pand ligt in het Van Stolkpark Scheveningse Bosjes dat de ministers van OCW en VROM als beschermd stadsgezicht hebben aangewezen. De wijkvereniging Van Stolkpark is het niet eens met de sloopvergunning en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging tast de sloop het beschermde stadsgezicht aan. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2009 een eerder beroep van de wijkvereniging ongegrond verklaard. De zaak is op 11 december jl. op zitting behandeld.

9. 200904847/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige (Voorbereidingsbesluit voor nieuwe woonwijk in Spaarndam) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude van het voorbereidingsbesluit van het bestemmingsplan 'Spaarnebuiten'. Het voorbereidingsbesluit heeft betrekking op een nieuwe woonwijk in het gebied. Het gevolg van het voorbereidingsbesluit is dat alle nieuwe activiteiten in het gebied worden 'bevroren'. Hiermee wordt voorkomen dat het gebied later niet meer geschikt zal zijn om de woonwijk te bouwen. Een bedrijf uit Spaarndam-Oost is gevestigd in de buurt van het gebied en is bang dat de projectontwikkelaar al mag beginnen met de bouw van de woningen. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in mei 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200904848/1 die de Raad van State eveneens op 20 januari a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over het hoger beroep van een man tegen het voorbereidingsbesluit. Beide zaken zijn op 22 december jl. op zitting behandeld.

10. 200905662/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 20 januari 2010 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenwet inhoudsindicatie:

(Weigering parkeerplaatsen beschikbaar te stellen aan Harlingerpad in Lansingerland)
Uitspraak over de weigering door de gemeenteraad van Lansingerland om parkeerplaatsen beschikbaar te stellen op een stukje grond aan het Harlingerpad achter het Kamperpad. Een aantal bewoners van het Kamperpad had om de parkeerplaatsen verzocht. Tot eind 2007 beschikten zij al over parkeerplaatsen aan het Harlingerpad. De rechtbank in Rotterdam heeft in juli 2009 een eerder beroep van de bewoners gegrond verklaard en bepaald dat de gemeente voor de bewoners parkeerplaatsen moet reserveren. De gemeente moet dat doen door middel van markeertegels met daarop de huisnummers van de bewoners, aldus de rechtbank. Ook heeft de rechtbank bepaald dat de gemeente een dwangsom aan de bewoners moet betalen zolang de parkeerplaatsen niet beschikbaar zijn gesteld. De gemeenteraad is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 18 november jl. op zitting behandeld.