Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T 20 januari 2010

25% meer bezoekers voor Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief kijkt terug op een zeer geslaagd jaar, waarin het meer dan 26.000 maal werd bezocht. Dat is een stijging van ruim 25% ten opzichte van het voorgaande jaar. De toename is vooral te danken aan het nieuwe bezoekerscentrum dat Het Utrechts Archief medio 2008 aan de Hamburgerstraat opende. Hier kan jong en oud de geschiedenis van stad en provincie Utrecht binnenstappen, mooie dingen zien en horen, en vooral zelf actief speuren. De interactieve presentatie met diverse experiences (w.o. talking heads, de groeikaart 2000 jaar Utrecht, de rechtbankcellen, historische films) is bovendien voor iedereen gratis toegankelijk.

Het maken van een persoonlijke historische krant bleek een topper. Met een inlogcode kunnen bezoekers informatie en beelden verzamelen, deze naar huis mailen, of hiervan een eigen krant maken. Ook veel (nieuwe) bezoekers trok Het Utrechts Archief met zijn tijdelijke tentoonstellingen, (kinder)activiteiten, lezingen, filmvoorstellingen, rondleidingen, workshops en evenementen zoals Museumnacht, Kindermuseumnacht en Culturele Zondagen. Voor scholen en individuele leerlingen ontwikkelde het toepasselijke thema's om actief mee aan de slag te gaan. Ook daarvan is in 2009 volop gebruik gemaakt.
Bij dit alles is het bezoek aan de studiezalen, voor bijvoorbeeld stamboomonderzoek, huizenonderzoek of ander historisch onderzoek, eveneens gestegen.

Dit, terwijl steeds meer informatie en beeldmateriaal via de website van het archief is te raadplegen. Het bezoek aan www.hetutrechtsarchief.nl is met 30% nog sterker gestegen dan het aantal fysieke bezoekers. In 2009 werd de site bijna 1,5 miljoen keer bezocht, met een gemiddelde bezoekduur van ruim 8 minuten. Meest favoriete onderdelen waarin werd gespeurd waren de beeldbank, oude notarisakten en de gedigitaliseerde jaargangen van het Utrechts Nieuwsblad. De website is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2009 van Historisch Nieuwsblad.

Het Utrechts Archief hoopt in 2010 nog meer (nieuwe) bezoekers te trekken, zowel individueel als in groeps- en schoolverband. Hiervoor heeft het wederom een veelbelovend en gevarieerd programma gemaakt, met b.v. tentoonstellingen, oude films, lezingen, lesprogramma's, activiteiten en evenementen, waaronder de viering van de Stadsdag op 2 juni, waar dit jaar de Utrechtse kinderen een sleutelrol in gaan spelen.