Ingezonden persbericht

Lancering van FLYFokker Take Care

Fokker Services tekent een overeenkomst ter waarde van 130 miljoen euro met Austrian Airlines

Amsterdam, 20 januari 2010 - Tijdens de zevende Fokker Services Operators Conference in Amsterdam tekende Fokker Services vandaag een FLYFokker Take Care-overeenkomst met Austrian Airlines. De overeenkomst, met een geschatte waarde van 130 miljoen euro, loopt tot 2020 en is van toepassing op een vloot van negen Fokker 70 en vijftien Fokker 100-toestellen. Met deze gebeurtenis introduceert Fokker Services zijn Take Care-oplossing voor vliegtuigmaatschappijen die met Fokker-toestellen vliegen, als onderdeel van een compleet FLYFokker-programma.

De Fokker 70 is sinds 1995 operationeel bij Austrian Airlines, de Fokker 100 is dat sinds 2004. Vanaf het begin levert Fokker Services de logistieke en technische ondersteuning. De nieuwe overeenkomst markeert de volgende fase in de samenwerking, die zal leiden tot een continue significante kostenreductie, voortdurende verbetering van de technische prestaties alsmede toenemend comfort voor de passagiers van Austrian Airlines.

FLYFokker

De zogenoemde 'fleet lifetime agreement' die nu is gesloten, past binnen het innoverende Life Cycle Support-programma voor de Fokkervloot, dat tijdens de Dubai Airshow van 2009 is geïntroduceerd onder de naam FLYFokker. De nieuwe overeenkomst is de derde belangrijke stap in de ontwikkeling van het complete FLYFokker-programma, na de strategische alliantie met Denim Air en de nieuwe vorm van samenwerking met KLM Cityhopper, beide geïntroduceerd in het vierde kwartaal van 2009.

FLYFokker Take Care biedt vliegtuigmaatschappijen een passende oplossing voor langdurige samenwerking met Fokker Services op basis van een vlootplan dat is gericht op het verder vergroten van de technische betrouwbaarheid (TDR, Technical Dispatch Reliability), het verlagen van de directe vliegkosten (DOC, Direct Operating Costs) en het verder verhogen van het comfort voor de passagiers.

"Deze FLYFokker Take Care-overeenkomst hebben Fokker Services en Austrian Airlines het afgelopen jaar samen ontwikkeld", aldus Martin Schmidt, Director Operations Procurement van Austrian Airlines. "De overeenkomst is van cruciaal belang voor de betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit van onze Fokker-vloot op de lange termijn. Onderdeel is de implementatie van nieuwe LED-verlichting in de cabine. Dat betekent een verdere verbetering van het comfort voor onze passagiers. Al eerder zijn onze Fokkertoestellen voorzien van een compleet nieuw interieur. We verwachten nog jarenlang met onze Fokkertoestellen te kunnen blijven vliegen, aangezien de Fokker 70 en Fokker 100 zeer kosteneffectief, competitief en betrouwbaar zijn in de operatie."

Roland van Dijk, President van Fokker Services: ''Na de recente lancering van het FLYFokker-programma vormt deze Take Care-overeenkomst met Austrian Airlines een mijlpaal in de verdere uitbouw van het programma. Beide partijen hebben hard gewerkt aan de vormgeving van de overeenkomst. De uitdagende doelstellingen maken een heel nieuwe manier van werken noodzakelijk. We zijn heel blij met Austrian Airlines als eerste klant voor het FLYFokker Take Care-programma en verwachten dat veel meer klanten zich zullen aansluiten.''

Over Fokker Services

FLYFokker, het full-service Life Cycle Support-programma voor Fokker-vliegtuigen, omvat vier oplossingen (Take Off, Take Care, Take Over en Take Next) die zorgen voor een duurzame en kosteneffectieve exploitatie van de Fokker-vloot.

Momenteel zijn wereldwijd 700 Fokker-vliegtuigen operationeel. De toestellen hebben een krachtige reputatie opgebouwd op het gebied van comfort, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De vloot voldoet volledig aan de toekomstige geluidseisen. Velen rekenen de Fokker-toestellen tot de beste middelgrote vliegtuigen die de vliegtuigwereld heeft voortgebracht. Fokker Services ondersteunt niet alleen vliegtuigmaatschappijen die met Fokker-toestellen vliegen, maar - met het logistieke programma ABACUS - ook maatschappijen die andere zogenoemde out-of-production-vliegtuigen, zoals de Bombardier Dash-8, exploiteren.

Fokker Services maakt onderdeel uit van Stork Aerospace. Stork Aerospace ontwikkelt en produceert geavanceerde structuren en elektronische systemen voor de luchtvaartindustrie, en levert geïntegreerde onderhoudsdiensten en producten aan eigenaren en operators van vliegtuigen. In 2008 behaalde de groep een omzet van E 597 miljoen met 3.700 medewerkers.