Ingezonden persbericht

Persbericht

54 organisaties: Vrouwenrechten in Nederland onder de maat

De regering moet zich meer inspannen om vrouwendiscriminatie en geweld tegen vrouwen uit te bannen. Dit is de belangrijkste boodschap van het rapport dat 54 Nederlandse organisaties op maandag 25 januari voorleggen aan het comité van de Verenigde Naties dat toeziet op de naleving van het VN-vrouwenverdrag. Op 27 januari spreekt het VN-comité in Genève met de regeringsdelegatie over de naleving van vrouwenrechten in Nederland.

(20 januari 2010) 54 organisaties ondertekenden de door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag geschreven schaduwrapportage. Zij vinden het hoog tijd dat de overheid ook in eigen land haar in het buitenland uitgedragen vooruitstrevendheid op het gebied van vrouwenrechten waarmaakt. Eén van de kritiekpunten is dat de regering te weinig doet om vrouwen te beschermen tegen geweld. Eén op de drie vrouwen in Nederland is slachtoffer geweest van seksueel geweld en één op de acht heeft een verkrachting meegemaakt. De organisaties wijzen erop dat een nationaal actieprogramma voor preventie op zich laat wachten.

De organisaties stellen voorts dat de regering haar taak er voor te zorgen dat ánderen vrouwen niet discrimineren niet serieus genoeg neemt. Zo wijzen zij op discriminatie van Nederlandse vrouwen op de arbeidsmarkt. "Van alle Europese landen is Nederland één van de landen waar het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen het grootst is. Ook zijn hier relatief weinig vrouwen op hoge posities in het bedrijfsleven en de non-profitsector. Daarnaast discrimineren veel werkgevers vrouwen wegens zwangerschap, al is dat meer dan dertig jaar wettelijk verboden. Deze vorm van discriminatie komt vaak voor, maar ontbreekt in publiekscampagnes tegen discriminatie", aldus Leontine Bijleveld, co-rapporteur van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag.

De organisaties wijzen er ook op dat de regering veel te weinig feiten en cijfers uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en etniciteit presenteert. Mogelijke discriminatie van vrouwen op terreinen als inburgering, werkloosheid en sociale zekerheid komt hierdoor vaak niet aan het licht én wordt onvoldoende bestreden. "Daarnaast geeft de Nederlandse regering geen invulling geeft aan de verdragsverplichting om seksestereotypen actief tegen te gaan. Sterker nog: de regering bevestigt ze regelmatig," aldus Bijleveld.

Het VN-comité bij het Vrouwenverdrag houdt toezicht op de naleving van het Verdrag inzake de Uitbanning van alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen, kortweg VN-Vrouwenverdrag. De Nederlandse regering rapporteert periodiek aan het comité over de Nederlandse uitvoering en naleving van dit verdrag. Het comité buigt zich vervolgens over de regeringsrapportage en zogeheten schaduwrapportages van maatschappelijke organisaties. De conclusies van het VN-comité worden verwacht in maart 2010.

---