Ingezonden persbericht

Persbericht

KOEN HAUSER: CATHARSIS

19 januari t/m 28 februari ­ Live in Scheltema

Fotograaf Koen Hauser werkt vanaf 19 januari live in Scheltema aan zijn filmproject CATHARSIS. Hauser interviewt bekenden en bezoekers ter plekke over situaties waarin zij zich 'niet normaal' voelen. Vervolgens filmt hij hen voor een green screen, geënsceneerd met oude tweedehands spullen zoals een trouwjurk of een plastic kinderkroontje in een rol die hij passend vindt bij hun verhaal. Via digitale techniek maakt hij dan de groene achtergrond doorzichtig en transporteert hij zijn model naar weelderige en barokke kerken en andere achtergronden, geknipt uit encyclopedieën en oude reisgidsen. Zo suggereert hij dat het hier een beslissende scene betreft uit een oude filmklassieker, met een beeldtaal die deel uitmaakt van ons collectieve geheugen en raakt aan universele psychologische thema's.

De bezoeker treft in Scheltema de komende zes weken een geïmproviseerde filmstudio in actie, waarin behalve de filmset ook stapels boeken en tijdschriften liggen uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren. Gaandeweg stelt Hauser hieruit een wand samen vol schetsen en uitgeknipte foto's, knipsels die hij tot leven brengt in CATHARSIS. Daarnaast vertoont hij levensgrote videobeelden van scènes die hij reeds op deze manier maakte en zijn op kleinere schermen interviewfragmenten te zien.

Tijdens CATHARSIS wil Hauser 7 tot 9 filmscènes maken. Hoewel hij werkt met persoonlijke verhalen zoekt hij naar een universele verbeelding van onze verhouding tot de norm in sociale groepen, relaties en familieverbanden.

Op zaterdag 27 februari presenteert Hauser in Scheltema het eindresultaat van deze werkperiode, met om 16.00 uur een live performance van Wilma Paalman ­ als onderdeel van het Scheltema Kunstfestival Niet Normaal op 27 en 28 februari.

Koen Hauser (1972) studeerde fotografie aan de Rietveld Academie Amsterdam na een studie sociale psychologie in Leiden. Het verwerken van oud beeldmateriaal tot nieuwe beelden doet hij vaker. In 2008 dook hij in het Spaarnestad fotoarchief en kwam eruit met De Luister van het Land: archieffoto's van historische situaties waarin hij zijn eigen beeltenis verwerkte. Performéances noemt hij dit soort acties, waarin het beeld eigenlijk een residu is van een performance bedoeld om de geest van de schepping op te roepen.

Voor zijn nog te verschijnen boek uit À la Recherche de l'Aventure Perdue fotografeerde Hauser musea, amusementparken en andere door mensen gemaakte toeristenattracties. Via de blik van Hauser bestaat op dit soort plekken een parallelle wereld die lijkt op filmsettings. Centraal in al deze projecten staat zijn interesse in het grensgebied tussen massacultuur en kunst, tussen het collectieve geheugen en individuele geschiedenissen. Deze zoektocht brengt hem langs vele verschillende media en werkwijzen. Van mode- en reclamefotografie, via autonome fotografie, tot video, installaties 3D films, boeken en meer.

Koen Hauser is aanwezig van dinsdag tot en met vrijdag en regelmatig in het weekend. Tijdens zijn werkproces houdt hij een blog bij www.koenhauser.com/catharsis.

Als je wilt deelnemen aan CATHARSIS stuur dan een email naar catharsis@koenhauser.com

www.scheltemacomplex.nl

CATHARSIS en het Kunstfestival maken deel uit van het parallelprogramma van de kunstmanifestatie Niet Normaal in de Beurs van Berlage (t/m 7 maart 2010) en is een samenwerking tussen De Lakenhal, De Veenfabriek en Scheltema. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen en de Gemeente Leiden.