Ingezonden persbericht

Persbericht

20 januari 2010

"Haïti ook op langere termijn op de politieke agenda"

Gorinchem - Woord en Daad start samen met Cordaid en BBO een lobby voor hulp aan Haïti op de langere termijn. Partners uit Haïti vragen Nederlandse sponsors om geduld. Woord en Daad-medewerker Leen Stok is gearriveerd in Haïti en ongedeerd gebleven, na de zware naschok om 12:00 Nederlandse tijd.

Informatievoorziening aan sponsors
Partnerorganisaties uit Haïti vragen Nederlandse sponsors van Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg om begrip voor het feit dat slechts mondjesmaat informatie beschikbaar komt over projecten. Zo schrijft Point du Jour, directeur van AMG Haïti: "Heb alstublieft geduld met ons, u zult de informatie écht krijgen! Nu moeten we alleen er eerst voor zorgen dat mensen eten, drinken en medische hulp krijgen, anders zullen er iedere dag duizenden mensen sterven." Hij liet weten dat de school in de beruchte wijk Cité-Soleil -die gesteund wordt door Woord en Daad- zodanig beschadigd is, dat herbouw noodzakelijk is.

Samenwerking op Europees niveau
De komende tijd zullen internationale donoren, onder wie de Europese Unie en de VN, belangrijke beslissingen nemen over de hulp aan Haïti. Samen met Cordaid en BBO (Bureau Beleidsbeïnvloeding Ontwikkelingssamenwerking) zal Woord en Daad een krachtige lobby richting de Europese Unie op touw zetten om vanaf het eerste ogenblik verder te kijken dan alleen de korte termijn. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de directe noodhulpverlening. Juist nu is het belangrijk om ook al bezig te zijn voor de langere termijn.

Nu de grote internationale donoren in Haïti neerstrijken, zullen BBO, Cordaid en Woord en Daad, samen met een groep Europese organisaties, pleiten voor het betrekken van Haïtianen bij het opzetten van hulpprogramma's vanaf het allereerste begin. Dit zal Haïti mogelijkheden bieden om hun maatschappelijke organisaties te versterken en een stuk zelfvertrouwen te herwinnen. Ook in Haïti zelf zullen Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg, samen met Haïtiaanse partners, richting de VN dit pleidooi voeren.

Daarnaast zal in de lobby op Europees niveau aandacht gevraagd worden voor thema's als vergroting van binnenlandse voedselproductie, betere voorbereiding op natuurrampen, schuldkwijtschelding aan Haiti en de ongelijke handelsvoorwaarden met rijke landen. Haïti is de laatste jaren steeds afhankelijker geworden van buitenlandse hulp, voedselimporten en dergelijke.

Woord en Daad-medewerker in Haïti
Inmiddels is Leen Stok gearriveerd in Haïti. Hij is ongedeerd gebleven bij de zware naschok die Haïti om 12 uur Nederlandse tijd trof. Sinds gisteren is hij in Haïti om de situatie te verkennen en de partners een helpende hand te bieden.

Inkomstenstand
De inkomstenstand van ZOA-Vluchtelingenzorg (giro 550) en Woord en Daad (giro 733) staat nu op E 745.266. We zullen dit in eerste instantie besteden aan directe noodhulp zoals voedsel, kleding en onderdak, maar ook aan rehabilitatie en wederopbouw op langere termijn.

***EINDE PERSBERICHT***