NOC*NSF

PERSBERICHT

NEDERLAND ZET GROTE STAPPEN OP WEG NAAR OLYMPISCH NIVEAU
"van draagvlak naar trekkracht"

Papendal - 20 januari 2010 - Vandaag werd het eerste Olympisch Vuur Jaarcongres in de geschiedenis gehouden. Meer dan 300 genodigden vanuit de sport, de Rijksoverheid, de Provincies, Gemeenten en Steden, het onderwijs, het bedrijfsleven en de media, kwamen bijeen om de concrete uitvoeringsplannen, om heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen, te bespreken. Met dit congres is de opbouwfase van het Olympisch Plan 2028 daadwerkelijk begonnen. Het omvangrijke draagvlak, dat gedurende het afgelopen jaar is opgebouwd, wordt dit jaar omgezet naar trekkracht. Een essentiële ontwikkeling voor het laten slagen van de uitdagende ambities. Op het congres stond de concrete betekenis van het begrip 'Olympisch Niveau' centraal, samen met de wijze waarop ieder vanuit zijn eigen mogelijkheden een bijdrage levert aan de gezamenlijke ambities.

De voorzitter van Olympisch Vuur, Ivo Opstelten, benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van een gezamenlijke aanpak en het feit dat er dit jaar steeds meer partijen en mensen betrokken zullen worden bij de uitvoeringsplannen. Zo melde hij dat er dit jaar een Sporterscouncil Olympisch Plan 2028 geïntroduceerd wordt.

ER SAMEN KEIHARD VOOR GAAN
Ivo Opstelten, voorzitter Olympisch Vuur
"Het afgelopen jaar is het Olympisch Vuur aangestoken. Er is een krachtige alliantie neergezet en gebouwd aan een geweldig draagvlak. We hebben samen afgesproken dat Nederland in 2016 op Olympisch niveau is. We hebben ook afgesproken dat het haalbaar is, als we er maar keihard voor gaan en daar hebben we iedereen voor nodig. Dit plan wordt alleen een succes als we het SAMEN doen! We hebben een gezamenlijk doel en daar gaan we voor. Want wat is er mooier dan te gaan voor een beter Nederland, met die inspirerende stip van de Olympische- en Paralympische Spelen in ons land aan de horizon? Wat is er mooier dan te gaan voor een beter sportklimaat, een duurzame sociale cohesie, ons welzijn en onze bereikbaarheid? Een geweldige reputatie als evenementenland? En ervoor te zorgen dat onze samenleving daar de maximale maatschappelijke en economische voordelen uit haalt? Daar willen veel mensen en organisaties dolgraag hun steen aan bijdragen en daar gaan we ze dit jaar ook voor uitnodigen! We gaan samen het Olympisch Vuur verspreiden."

INPASSING OLYMPISCHE SPELEN BETREFT NIET ÉÉN STAD MAAR HEEL NEDERLAND
Kwartiermaker Olympisch Plan 2028, Gerben Eggink gaf tijdens het congres een overzicht van de stappen die gemaakt zijn in 2009 en de belangrijkste plannen en acties voor dit jaar. Zo lichtte hij toe dat het proces is gestart om te komen tot de inpassing van Olympische Spelen in Nederland.

"Velen houden zich bezig met de vraag met welke stad we ons straks kandidaat stellen voor Olympische- en Paralympische Spelen in 2028. De vraag die óns bezig houdt, is een andere. Namelijk hoe een goed leefbaar Nederland er in 2028 dient uit te zien, en hoe we de Olympische Spelen daar in kunnen passen. Paardrijden zal niet plaatsvinden op de Dam, en wielrennen niet op de Coolsingel: de Olympische Spelen zullen dus gespreid over Nederland plaatsvinden. De keuzes die we daarin maken zijn de uitkomst van een zorgvuldig proces dat we nu doorlopen met de alliantiepartners van Olympisch Vuur. Het zou prachtig zijn als we dit gezamenlijke onderzoeksproces in 2010 afronden, maar draagvlak en zorgvuldigheid staan daarbij voorop."
KENNIS EN EXPERTISE CENTRUM EVENEMENTEN BINNEN OLYMPISCH VUUR
Eén van de andere ontwikkelingen binnen Olympisch Vuur is de oprichting van een Kennis- en Expertisecentrum Evenementen. Dit is de plek waar alle kennis en expertise op het gebied van het binnenhalen, organiseren en evalueren van evenementen samenkomt en wordt ontsloten voor de rest van Nederland. Dit is essentieel in het behalen van de ambitie om wereldwijd als evenementenland bekend te staan. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er tevens subsidie verleend om het maatschappelijke effect van deze evenementen te vergroten.

MAATSCHAPPELIJK IMPACT EVENEMENTEN
Jet Bussemaker, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
"De maatschappelijke functie van sport biedt vele kansen voor het realiseren van vele doelen van bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en natuurlijk burgers zelf. Dat geldt dus ook voor het kabinet. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan gezondheid, criminaliteitspreventie en integratie en participatie. Sport is het belangrijke sociale verband voor onze samenleving. Daarom gaan met z'n allen de vele kansen van het Olympisch Plan benutten!"

OLYMPISCH NIVEAU: BIJ DE BESTEN HOREN EN HET BESTE UIT JEZELF HALEN
Andre Bolhuis, lid Council & Dagelijks Bestuur Olympisch Plan 2028 en toekomstig voorzitter van NOC*NSF, lichtte toe wat Olympisch niveau betekent:

"Olympisch niveau, dat bereik je niet zomaar. Het betekent bij de allerbesten horen, steeds weer het beste uit jezelf willen halen op een manier dat het ook anderen inspireert hetzelfde te doen. In feite is het net als een atleet die niet wordt geboren met een gouden medaille om zijn nek, maar daar tomeloze energie, bloed, zweet en tranen voor moet geven. Als wij in Nederland dromen over de Olympische Spelen, moeten we eerst zorgen dat ons land in topvorm is. Plannen maken is geweldig en nodig om gezamenlijke doelen te stellen en draagvlak te creëren. Maar pas als er daadwerkelijk concrete actie wordt ondernomen, wordt de kracht van die plannen en van de sport zichtbaar. Ik ben onder de indruk van de stappen die genomen zijn én worden. En ik ben er van overtuigd dat de inspiratie die hiervan uitgaat er voor zorgt dat we dit jaar grote stappen gaan zetten op weg naar Olympisch niveau."

Ada Kok, Hein Vergeer en Marleen Veldhuis, allen Olympisch medaillewinnaars, lichtten tijdens het congres toe wat Olympisch niveau voor hen betekent, niet alleen tijdens hun sportcarrière, maar ook in hun leven na en naast de sport. Winny Maas onderstreepte hierna aan de hand van levendige voorbeelden toe dat je het principe van Olympisch niveau, bij de besten horen en het beste uit jezelf halen, ook kunt doorvertalen buiten de sport. Jet Bussemaker en Ivo Opstelten sloten samen de dag af door het nieuwe online platform van Olympisch Vuur te lanceren.

ONZE DROOM KOMT IEDERE DAG EEN STAPJE DICHTERBIJ!
Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF en lid van de Council Olympisch Plan 2028, was de gehele dag aanwezig tijdens het congres en genoot zichtbaar.

"Prachtig om te zien hoeveel mensen er vandaag met een Olympische twinkeling in hun ogen rondliepen. Machtig om te horen wat voor een effect het Olympisch Plan 2028 nu al heeft. Je voelt het besef dat we nu iets bijzonders in handen hebben. Dit gezamenlijke doel zorgt ervoor dat we echt het verschil willen en kunnen maken in Nederland. Wat een voorrecht om hierbij betrokken te zijn! Laten we ook beseffen dat we deze kans, om van Nederland een nog beter land te maken, moeten grijpen. Niet morgen of overmorgen, maar nu! Nu al zetten we essentiële stappen op weg naar Olympisch niveau en daardoor komt de droom van de Olympische- en Paralympische Spelen in 2028 in Nederland iedere dag een stapje dichterbij!"