Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Nederlandse Orthopedisch chirurgen:

JEUGDIGE PATIËNT MET KROMME RUG BETAALT GELAG VOOR FINANCIERINGSFOUT ZORG

In Nederlandse ziekenhuizen groeien sinds 2008 de wachtlijsten voor patiënten met een kromme rug (scoliose). Dit meldt de voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, dr. Jan van Mourik op de NOV-jaarvergadering (Utrechtse jaarbeurs 21-1-2010). Deze ontwikkeling wrikt met de moderne eed van Hippocrates en is bijzonder ongewenst, aldus Van Mourik. De eed meldt o.a. dat het de taak is van de medisch specialist om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid en toegankelijkheid van operatiefaciliteiten voor alle patiënten, dus ook bijvoorbeeld voor kinderen met een scoliose.

De hoofdoorzaak voor deze nieuwe wachtlijst: door de nieuwe vorm van financiering (de zogeheten diagnose behandelingscombinaties) is deze noodzakelijke ingreep voor een ziekenhuis dan wel medisch specialist financieel erg onaantrekkelijk. De financiële problematiek ontstaat doordat scoliose operaties langdurige ingrepen zijn met zeer dure implantaten. Hiervoor is de vastgestelde vergoeding door de zorgverzekeraars volstrekt onvoldoende. Hierdoor loopt anno 2010 de wachttijd voor een scoliose-operatie, waarbij de kromme rug weer zo goed mogelijk gecorrigeerd wordt, in de dagelijkse praktijk op tot meer dan 8 maanden. En dat terwijl een wachttijd voor scolioseoperaties boven de 6 maanden al structureel nadelige gevolgen voor de gezondheid veroorzaakt. Elk jaar worden in Nederland 6.500 scoliosepatiënten in ziekenhuizen behandeld, waarvan bijna 10% wordt geopereerd.

Dr. Van Mourik: "Combineer voornoemde ontwikkeling met recente gegevens uit het gezondheidsrapport van PriceWaterhouseCooper en dit doet het ergste vermoeden voor de toekomst van een belangrijk deel van onze orthopedische patiënten. Dit rapport meldt immers dat onze sector wordt gekenmerkt door aanzienlijk negatieve kasstromen. Tevens worden ziekenhuizen geconfronteerd met een liquiditeitskrapte omdat nog 2 miljard Euro moet worden terugbetaald aan zorgverzekeraars."

Door een door de overheid kunstmatig gecreëerd tekort aan (o.a. orthopedisch) chirurgen gaan tienduizenden Nederlanders voor een medische behandeling naar het buitenland. Dr. Van Mourik: "Nog steeds kopen zorgverzekeraars zorg in bij buitenlandse ziekenhuizen. Dit is een volstrekt foute ontwikkeling. Immers, ontstaan er complicaties, dan moeten die over het algemeen weer worden opgelost in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij moeten dan ook weer opdraaien voor de extra kosten. Zijn er eenmaal voldoende orthopeden in Nederlandse ziekenhuizen werkzaam dan eindigt die uittocht naar het buitenland." In 2012 bedraagt het tekort aan Nederlandse orthopeden ruim 400. Ondanks herhaaldelijk pleiten van de Nederlandse orthopeden voor een uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen volhardt het ministerie van VWS in een beknotting. En dit terwijl verwacht wordt dat het aantal totale heupoperaties de komende 20 jaar verder zal toenemen met 150% (tot ruim 50.000/jaar) en het aantal totale knieoperaties met 300% (bijna 60.000/jaar).

Deze stijging van het aantal totale heup- en knieoperaties is onder meer toe te schrijven aan de 'epidemie' van overgewicht, de veranderende levensstijl van de oudere patiënt, hogere levensverwachtingen en betere langetermijn-resultaten.