VU medisch centrum

Promotie: T. Schaaij-Visser: Biomarker discovery for head and neck cancer, a proteomics approach

20 januari 2010 | Promotie

Promotoren: Prof. dr. AJR Heck (Utrecht), Prof. dr. RH Brakenhoff (VUmc)
Copromotor: Dr. M. Slijper (Utrecht).

Jaarlijks krijgen in Nederland 2500 mensen hoofd-hals kanker, oftewel kanker die ontstaat in het slijmvlies van de mondholte, de keel en het strottenhoofd. Hoofd-hals kanker is hardnekkig, omdat bij 40% van de patiënten de kanker na chirurgische behandeling zal terugkomen. Tot dusver was het onmogelijk om te voorspellen bij welke patiënten dit wel of juist niet zou gebeuren. Het onderzoek beschreven in dit proefschrift heeft een aantal eiwitten geïdentificeerd waarmee in behandelde patiënten voorspelt kan worden welke van hen een groter risico lopen op een tweede tumor.
Voor dit onderzoek zijn honderden eiwitten vergeleken tussen normale en premaligne weefsels uit patiënten. Hieruit bleek dat een aantal eiwitten sterk verschilden tussen normaal en tumor weefsel. Vervolgens is in verschillende patiëntengroepen getest of deze eiwitten bruikbaar waren voor het voorspellen van de ontwikkeling van een tumor. De resultaten toonden aan dat de vermindering van de eiwitten keratine 4 en cornuline significant correleerde met het ontstaan van de tweede tumor in geopereerde patiënten.
Patiënten met een mogelijk verhoogd risico op het terugkomen van de kanker komen in aanmerking voor extra controle in het ziekenhuis en eventueel preventieve behandeling. Aanvullend onderzoek is nodig om nieuw beleid te maken t.a.v. extra ziekenhuis-controles voor risicopatiënten. Onderzoek naar preventieve behandelingen is al gaande en zal ook verder ontwikkeld moeten worden.
Datum : 20 januari 2010
Tijd : 16:15 tot 17:15
Locatie : Universiteit Utrecht, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht