Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

januari 2010

Amsterdam| woensdag 20 januari l tentoonstelling

Opening expositie Ellen Gieles:
Installaties, beelden en assemblages

Van 20 januari tot 15 maart 2010 in het Exposorium Vrije Universiteit

Ellen Gieles maakt 'milieu neutrale' kunstwerken van afvalmateriaal. Ze recyclet afval op een manier die aansluit op de filosofie van de wereldwijde cradle2cradle-beweging. De kern van Cradle to Cradle ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

Haar werk ontstaat vanuit een strijdbare reactie op de huidige consumptie- en wegwerpmaatschappij. "Het eigen verhaal van het materiaal, de essentiële vanzelfsprekendheid van de vorm en de relatie tussen deze twee gegevens, vormen hierbij een belangrijk uitgangspunt". De kunstwerken zijn opgebouwd uit gevonden en zorgvuldig verzameld 'afval'. "Ik raap op wat andere mensen weggooien, ik verzamel dat wat de natuur achterlaat".

Ook reageert Gieles op de wereldwijde vluchtelingen problematiek. Zo krijgt de bezoeker van de installatie Op de vlucht voor even een onaangenaam gevoel omdat hij zich door een groep abstracte menselijke figuren worstelt. Voor een moment lijkt de bezoeker zich in een stroom vluchtelingen te wanen.

Opening door: Rinus van den Berg
Architect industrieel ontwerper bij DSM
Docent Industrial Designer bouwkunde TU Eindhoven

Waar en wanneer?


Datum: woensdag 20 januari 2010
Tijd: 16.30 uur

Plaats: Hoofdgebouw VU begane grond t/o de servicebalie | De Boelelaan 1105 Amsterdam Toegang: gratis

Voor meer informatie www.vu.nl/exposorium of www.vuconnected.nl