Gemeente Harderwijk


Hierdenaren bedenken hun 'klompenpad'

13/01/2010

Bent u (oud-)inwoner van Hierden? Loopt u ook graag een blokje om in de Hierdense contreien? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een wandelroute rond Hierden? Komt u dan woensdagavond 20 januari om 19.30 uur naar de informatieavond in het Dorpshuis.
In opdracht van de gemeente Harderwijk realiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland rond het dorp Hierden een cultuurhistorisch wandelpad. Hierbij staan de wensen van de Hierdenaren voorop; het pad moet ontstaan vanuit de streek zelf. Annemieke van Ginkel van Stichting Landschapsbeheer Gelderland: âNaast Harderwijk komen er in Nunspeet, Elburg en Oldebroek nog vijf van zulke âklompenpadenâ. Ze worden onderling met elkaar verbonden. Zo kan men een rondje rond het dorp lopen maar ook kiezen voor langere wandelafstanden.â

Een cultuurhistorisch wandelpad is een route door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. âDe bekende Hierdenaren Hennie Hop-Hop en Henk Leeuwis hebben als initiatiefnemers al veel werk verricht door in het landschap interessante en spannende paden te zoeken. Ook zijn al grondeigenaren bereid gevonden hun medewerking te willen verlenen. Zij ontvangen hiervoor een bescheiden vergoeding,â aldus Annemieke van Ginkel.

Op de informatieavond volgende week woensdag presenteren de vrijwilligers hun bevindingen. Verder worden er zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden, schoolpaadjes etc. opgespoord en hersteld. âMet het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt ook een deel van de identiteit van het historische landschap teruggebracht. Deze combinatie van landschap en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners, die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken.â

Ondanks het voorwerk staat de exacte locatie van de wandelroute nog open. Op de startavond willen we van u als bewoner uw wensen met betrekking tot wandelmogelijkheden in kaart brengen. U kunt de mooiste plekken van het gebied aangeven of een oud pad aanwijzen om weer bewandelbaar te maken.
Een werkgroep van bewoners en betrokken partijen wil vervolgens een wandelroute realiseren waar Hierden van kan genieten en trots op kan zijn. Op de bijeenkomst kunt u zich hiervoor nog aanmelden.

Informatie: a.vanginkel@landschapsbeheergelderland.nl, tel. 026 353 74 44, www.landschapsbeheergelderland.nl.


____________________