Gemeente Lelystad

Rouvoet bezoekt 20 januari Opvoeddebat

Donderdag 14 januari 2010

Op woensdagmiddag 20 januari 2010 bezoekt minister André Rouvoet het Opvoeddebat Lelystad, dat plaatsvindt in het gloednieuwe gebouw van de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Gesprek over opvoeden

Lelystad wil met dit Opvoeddebat laten zien op welke wijze het gesprek over opvoeden tussen ouders kan worden gestimuleerd, en hoe daarbij de plekken waar ouders toch al samenkomen, goed benut kunnen worden.

Netwerk om kinderen heen

Wethouder Kok van Jeugd- en jongerenbeleid Lelystad: "Om de meeste kinderen heen bestaat een natuurlijk netwerk van ouders, familie, buren, ouders van vriendjes, leidsters van de opvang en leerkrachten. Dit zijn vaak allemaal mensen die het beste voor hebben met het kind en die een stempel kunnen drukken op het opvoeden en opgroeien van het kind.

Lelystad is ervan overtuigd dat dit netwerk meestal heel goed zelf in staat is om kinderen op te voeden en op te vangen. Wat daarvoor nodig is, is het op gang brengen van het gesprek over opvoeden en opgroeien. Het Centrum Jeugd en Gezin is daarin ondersteunend als vraagbaak en adviespunt."

Micro-opvoeddebatten

Minister Rouvoet neemt tijdens het Opvoeddebat een boekje in ontvangst over de ervaringen in Lelystad met micro-opvoeddebatten. Die micro-opvoeddebatten hebben voorafgaand aan het Opvoeddebat plaatsgevonden, waarbij ouders op een natuurlijke ontmoetingsplaats of natuurlijk ontmoetingsmoment met elkaar over opvoeden spraken. Theatermaker Salaheddine verzorgt de overhandiging van het boekje en interviewt de minister en wethouder Albert Kok.

Discussie

Nelleke Groenewegen, lid van de Raad van Bestuur van het Nederlands Jeugdinstituut leidt de discussie tijdens het Opvoeddebat in. Zij heeft samen met Micha de Winter aan de wieg gestaan van het project Pedagogische Civil Society, dat de mogelijkheden verkent om opvoednetwerken en gedeelde verantwoordelijkheid voor opvoeden te versterken.

Locatie

Het opvoeddebat wordt gehouden van 13.30 uur tot 16.30 uur in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad (Promesse 4, 8232 VX Lelystad). Iederen is welkom. Toegang gratis.

Programma


* 13.30-14.00 uur: Inloop

* 14.00-14.05 uur: Welkom door Wethouder Albert Kok
* 14.05-14.25 uur: Interviews gespreksgroepen (resultaat micro-opvoeddebatten)

* 14.25-14.35 uur: Salaheddine overhandigt aan Minister André Rouvoet de opbrengsten van de eerste micro-opvoeddebatten
* 14.35-14.50 uur: Salaheddine interviewt Minister André Rouvoet en Wethouder Albert Kok

* 14.50-15.05 uur: Nelleke Groenewegen reageert en legt de relatie met de Pedagogische Civil Society en de rol van het CJG
* 15.05-15.45 uur: Discussie met panel en zaal. Het panel zal bestaan uit een afvaardiging uit de gespreksgroepen, wethouder Albert Kok, Nelleke Groenewegen, Salaheddine en Bart van Dekken (manager CJG Lelystad)

* 15.45-16.30 uur: Afronding en nazit met gezond hapje en niet-alcoholisch drankje

---