FNV Sport

Vier uur lang gratis bus en tram in de grote steden

Reizigers in de vier grote steden kunnen volgende week woensdag vier uur lang gratis met het openbaar vervoer. De vakbonden Abva Kabo FNV en de BV 2002 voeren die dag in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht actie tegen de omstreden AOW-plannen van het kabinet.

De Tweede Kamer houdt op 20 januari een hoorzitting over de AOW, die volgens minister Donner van Sociale Zaken omhoog moet van 65 naar 67 jaar.
Het personeel van de vervoerders GVB, RET, HTM en GVU zal woensdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur geen kaarten verkopen en evenmin controleren in de tram, de bus en de metro.

Passagiers kunnen vier uur gratis reizen. De actie geldt volgens de vakbonden als een opmaat naar hardere acties om een 'sociale' AOW te behouden. ,,Ons motto is gratis OV voor een sociale AOW,'' zeggen de bonden.
Deze week werd duidelijk dat er veel verzet is tegen de voorstellen van het kabinet en de wijze waarop de leiding van FNV zich daartegen verzet. Ruim 250 FNV-leden gaven aan dat de AOW-plannen alleen met harde acties van tafel kunnen.