Studenten praten met directeur St. Vluchteling over duivelse dilemma's

19/01/2010 14:58

Booij, Klusman en Van Bruggen

Persbericht

Collegetour Tineke Ceelen - Duivelse dilemma's in de internationale hulpverlening

Waarom boek je in oorlogstijd een duur hotel, terwijl het stukken goedkoper kan? Hoe vertel je je familie dat je gearresteerd bent in Afrika of dat de doodstraf dreigt? Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling en schrijver van Hier en daar een crisis, trekt in de maanden januari, februari en maart het land in. Hier spreekt zij met studenten, volgers en critici zoals Europarlementariër Hans van Baalen over de duivelse dilemma's waar hulpverleners en hun organisaties soms voor staan. Op 20 & 22 januari is Ceelen in Amsterdam.

Zonder beelden geen ramp

De afgelopen jaren werd Tineke Ceelen het gezicht van de noodhulp. Haar overtuiging: zonder beelden geen ramp, geen hulp en geen oplossing. In haar boek schrijft Tineke met hart voor de zaak en oog voor de realiteit. Kan je dat hongerige meisje helpen dat jou recht in de ogen kijkt? En waarom nam ze Ruud Gullit mee naar Tsjaad?

In een twintigtal reportages geeft Ceelen een kijkje achter de schermen van de internationale hulpverlening. Zij reist af naar onder andere Somalië, Liberia, Indonesië, Soedan, Pakistan en Tsjaad. Verhalen die hartverscheurend, maar ook hartverwarmend zijn; die de dilemma's van de organisaties, en vooral ook van de hulpverleners ter plekke, over geld, media-inzet en hulp blootleggen. Tijdens de collegetour praat Tineke verder.

Hier en daar een crisis; achter de schermen van de internationale hulpverlening is Ceelens openhartige relaas. BKB en Podium geven het uit. BKB organiseert de collegetour.

Amsterdam

Op woensdag 20 januari is Tineke tussen 20.00 en 22.00 uur in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam, Singel 425. Deze avond is georganiseerd in samenwerking met Machiavelli, studievereniging Politicologie, Universiteit van Amsterdam. Walter Freeman, ervaren wedstrijddebater en student Politicologie, zal Tineke interviewen.

Op vrijdag 22 januari is Tineke tussen 10.00 en 12.00 uur in het Mozeshuis in Amsterdam, Waterlooplein 425. Deze lezing is ter gelegenheid van de Winteracademie, met het thema 'Ik en de ander, de ander en ik'. Directeur Cor Bon zal Tineke interviewen.

Verkort Tourschema


- Woensdag 20 januari, 20.00 - 22.00 uur, Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam, Singel 425


- Vrijdag 22 januari, 10.00 - 12.00 uur, Mozeshuis in Amsterdam, Waterlooplein 425


- Maandag 8 februari, 20.00 - 22.00 uur, Bibliotheek in Oss, Raadhuislaan 10


- Vrijdag 12 februari, 15.00 -17.00 uur, Plexus in Leiden, Kaiserstraat 25

In Plexus gaat Ceelen in debat met Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD. Georganiseerd in samenwerking met SPILL, studievereniging Politicologie Universiteit Leiden en SOL, studievereniging Ontwikkelingssamenwerking Leiden.


- Vrijdag 12 maart, 11.30 en 15.30 uur, Heyendaal campus in Nijmegen, Mercatorpad 1

Beroependag LaSSa - landelijke overkoepeling van alle studieverenigingen Antropologie.

http://www.vluchteling.nl