Gemeente Oirschot

Landschapsplannen en uitvoeringsstrategie LOG Stille Wille en LOG Langereijt

De ontwikkeling van de intensieve veehouderij haalt bijna dagelijks de regionale- en landelijke pers. Ook in Oirschot leidt de vraag hoe zich de intensieve veehouderij moet ontwikkelen tot veel discussie. Vragen over de gezondheidsrisico's bij mensen, de omvang van de intensieve veehouderij, waar moeten de bedrijven gesitueerd worden, hoe moeten de bedrijven er uit zien en hoe zit het met dierenwelzijn, zijn enkele onderwerpen die bij deze discussies aan de orde komen.

Â

Voor de gemeente Oirschot is het belangrijk een opvatting te vormen over hoe wij willen omgaan met de intensieve veehouderij binnen onze gemeente. De genoemde onderwerpen moeten voorzien worden van een antwoord om de ontwikkelingen op ons platteland goed te kunnen oppakken. Als gemeente willen we dit om een integrale en duurzame manier uitwerken waarbij het belangrijk is eerder gemaakte bestuurlijke afspraken in het kader van de reconstructie in acht te nemen. Eén van die afspraken is dat we intensieve veehouders die nu op verkeerde locaties zitten willen laten stoppen op die locatie en hen, indien ze dit wensen, een alternatief willen bieden op een andere locatie die verantwoord is.

Â

De landschapsplannen voor LOG's Stille Wille en Langereijt en de uitvoeringsstrategie geven aan hoe de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Oirschot vorm kan krijgen. Tijdens de raadsvergadering van 26 januari verzoeken we de gemeenteraad om hier een opvatting over te vormen.