Gemeente Oirschot

Uitvoeringsnota Buitengebied in Ontwikkeling

In 2004 heeft de provincie de beleidslijn âBuitengebied in Ontwikkelingâ vastgesteld. De primaire doelstelling van het beleid is dat de ruimtelijke kwaliteit wordt behouden en waar mogelijk versterkt. Dit kan door het stimuleren van economische functies in het buitengebied, die tevens zorgen voor een duurzaam beheer en behoud van gebiedseigen kwaliteiten en passen bij de functies van het landelijke gebied (landbouw, natuur, landschap en recreatie).

Deze uitvoeringsnota richt zich primair op de uitbreiding van ontwikkelingsmogelijkheden in de bebouwingsconcentraties. In het buitengebied van Oirschot zijn 13 benoemde bebouwingsconcentraties aanwezig. Binnen deze bebouwingsconcentraties worden nieuwe mogelijkheden geboden voor bouwen en gebruik. Deze mogelijkheden betreffen enerzijds

hergebruikmogelijkheden en anderzijds woningbouwmogelijkheden.

Â

Hergebruikmogelijkheden

Voor de hergebruikmogelijkheden zijn de bebouwingsconcentraties verdeeld in 3 verschillende typen. Dit onderscheid is vooral van belang voor het aantal m' in gebruik te mogen nemen ruimten voor hergebruik.

Â

De hergebruikmogelijkheden zijn te onderscheiden in landbouwgebonden, buitengebiedgebonden, overige functies wonen en overige functies werken. Voor de verschillende mogelijkheden van het hergebruik is tabel 2 van de Uitvoeringsnota bepalend. Daarnaast is het onderscheid rood-voor-rood en rood-voor-groen bepalend.

Â

Woningbouwmogelijkheden

In de bebouwingsconcentraties bestaan mogelijkheden om via de regeling ruimte-voor-ruimte tot woningbouw te komen. Voor de ontwikkeling van de woningen gelden verschillende voorschriften, die zich onderscheiden in voorwaarden aan de locatie, bouwvoorschriften, beeldkwaliteit en overige voorwaarden.

Â

Sloopverordening

Op 15 december 2009 heeft de gemeenteraad de Gemeentelijke subsidieverordening sloop ongewenste bebouwing buitengebied vastgesteld. Deze verordening biedt tot maximaal

⬠25,00 per m' subsidie. Deze sloopverordening treedt binnenkort in werking.