Provincie Noord-Holland

Provincie investeert in waardevolle Noord-Hollandse musea

20 januari 2010 - Nieuwsartikel

Het Stedelijk Museum en Nemo (beide in Amsterdam), Ecomare Texel en het Kennemer Museum in Beverwijk krijgen geld om hun publiekstoegankelijkheid te verbeteren.

De benodigde middelen voor de verbouwingen en restauraties zijn grotendeels al bijeengebracht door de initiatiefnemers. De provincie vindt het belangrijk dat de projecten snel worden uitgevoerd en geeft subsidie om het laatste gat in de begroting te dichten.

In totaal investeert de provincie de komende drie jaar 14,4 miljoen euro in monumenten, musea en archieven. Dit geld draagt bij aan het behoud en de verbetering van de toegankelijkheid. De provincie wil meer bewoners en bezoekers van het Noord-Hollandse culturele aanbod laten genieten. Dit betekent dat musea en archieven moeten kunnen inspelen op de veranderende behoeften en belangstelling van de (potentiële) bezoeker. Verbeteringen zijn nodig om het voortbestaan te kunnen waarborgen. Daarnaast leveren de investeringen een grote impuls aan de werkgelegenheid. Naar verwachting stimuleert de provincie in drie jaar met haar bijdrage een totale gezamenlijke investering van 142 miljoen euro in monumenten, musea en archieven.

Het beschikbare bedrag voor 2009 is nu verdeeld over vier projecten die van grote waarde zijn voor de cultuur in Noord-Holland.

Stedelijk Museum in Amsterdam
Het historische pand uit 1895 wordt grondig gerestaureerd en uitgebreid met nieuwbouw, waardoor er meer dan ooit ruimte zal zijn voor de collectie, tentoonstellingen en presentaties. De provincie draagt bij aan de ambities van het museum om de publiekstoegankelijkheid te vergroten en een breed publiek te bereiken. Met deze bijdrage kan het Stedelijk een familie/kinderlab, een jongerenzaal en twee studioâs voor workshops en andere activiteiten in het gebouw installeren.

NEMO in Amsterdam
Nemo is ruim 10 jaar open en heeft meer dan 4 miljoen bezoekers getrokken. Het gebouw is toe aan een interne opknapbeurt. De provincie draagt daar aan bij.

Museum Kennemerland te Beverwijk
De provinciale bijdrage wordt ingezet voor het gebruiksklaar maken van de museale- en publieksfunctie van de nieuwe accommodatie van het museum.

Ecomare Texel
Het buitenterrein van Ecomare, centrum voor de wadden en de Noordzee, wordt vernieuwd. De aanpassingen zorgen voor een verbetering van de publiekstoegankelijkheid.

De vier gehonoreerde projecten investeren gezamenlijk ruim 8,9 miljoen euro in verbouwing en restauratie. De provinciale bijdrage is ruim 1,8 miljoen euro. In 2010 kan opnieuw subsidie worden aangevraagd. De sluitingsdatum voor de aanvraag is 1 september 2010. Kijk voor meer informatie bij subsidies.

---