Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Kunstposter 2010 'Vastelaovend in Limburg' van Tanja Ritterbex Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg

De poster 'Vastelaovend in Limburg' 2010 is dit jaar gemaakt door de kunstenares Tanja Ritterbex uit Maastricht. Het is voor het vijfde achtereenvolgend jaar dat de Provincie Limburg, gezamenlijk met de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg deze kunstposter uitgeven. Een lustrumposter dus.

De 25-jarige Tanja Ritterbex is een van de meest veelbelovende schilders in onze provincie. Ze studeerde onder meer aan de kunstacademie in Den Bosch, de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de Universidad de Bellas Artes in Salamanca (Spanje). Als kunstdocent liep ze stage aan het Instituto Buena Bista in Curaçao.

Ze heeft ondanks haar jonge leeftijd tal van exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan, waaronder het Bonnefantenmuseum (M2live) in 2007 in Maastricht en Europäische Vereinigung Bildender Kunstler in 2008 in Prüm Duitsland. Projecten van haar zijn onder andere de muurschilderingen in het Atrium Ziekenhuis in Heerlen, posterontwerp Nijmeegs kunstenaars initiatief Extrapool en Les Parapluies de Cherbour in het Theater aan het Vrijthof. Tanja Ritterbex heeft in 2003 de tweede prijs gehaald in de landelijke wedstrijd De Kunstbende en is in 2008 genomineerd voor de Noortman Artiparti Prijs. Meer informatie over de kunstenares vindt u op: www.tanjaritterbex.com.

De kunstposter Vastelaovend in Limburg is een unieke samenwerking van een ideële stichting (de Sjeng Kraft Kompenei), een overheid (de Provincie) en een private partij (de Media Groep Limburg). Waarom dit initiatief? Het gevoel van zo'n rijk geschakeerd volkscultureel fenomeen als carnaval is moeilijk in woorden uit te drukken. Waar woorden tekort schieten, spreekt de beeldtaal. Vandaar dat jaarlijks een Limburgse kunstenaar verkozen wordt om die diepere beleving te verbeelden. Het speciaal voor dit doel vervaardigde kunstwerk wordt in postervorm gratis uitgegeven. Ook dit jaar is de oplage 75.000. De uitgifte van de poster begint donderdag 21 januari bij de servicekantoren van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. De poster is op te halen met de bon die 21 januari in beide dagbladen te vinden is.

De kunstenaar heeft haar kunstwerk dinsdagmiddag 19 januari gepresenteerd in Schunck Glaspaleis in Heerlen, in aanwezigheid van gedeputeerde van Cultuur, Odile Wolfs, en voorzitter Hans Reuser van de Sjeng Kraft Kompenei.

Carnavalsposter 2010

20-1-2010 08:31