Witteveen en Bos

Gemeente pakt grondwateroverlast Boxtel-Oost aan

(20-01-2010)

De wijk Boxtel-Oost is in de periode 1960-1985 aangelegd. Bij de gemeente komen al vele jaren meldingen binnen over grondwateroverlast in de wijk. Witteveen+Bos is door de gemeente ingeschakeld om het probleem te onderzoeken en oplossingen aan te dragen. Boxtel-Oost zou geholpen zijn met een drainageplan en een retentievijver.

Vooruitlopend op de gemeentelijke zorgplicht voor het grondwater heeft Witteveen+Bos in 2007 de oorzaken en omvang van de grondwateroverlast onderzocht. Het project was breed van opzet met archiefonderzoek, een enquête, interviews en geohydrologisch veldonderzoek. Conclusie was dat de wateroverlast werd veroorzaakt door de slechte afvoer van water via de bodem en het ontbreken van drainage en oppervlaktewater.

Witteveen+Bos heeft vervolgens mogelijke maatregelen verkend. Met praktijkproeven is bepaald of de grondwaterstanden beheerst kunnen worden door drainagebuizen en de aanleg van open water. Gebleken is dat beide methoden effectief zijn. Op de meeste plekken kan de grondwaterstand voldoende worden beheerst om overlast tegen te gaan. Witteveen+Bos heeft op basis hiervan het masterplan voor de drainage uitgewerkt. In het masterplan is gekozen voor een gefaseerde aanpak. In de retentievijver, die wordt ingepast in het groene gebied, zal overtollig water worden opgevangen. De uitvoering van het plan betekent voor de wijkbewoners een einde aan de grondwateroverlast.

j.klein@witteveenbos.nl