Woonbond


20-01-2010

De Nederlandse Woonbond groeit

De Nederlandse Woonbond blijft groeien. Het aantal leden is het afgelopen jaar met 2,11 procent toegenomen. In totaal vertegenwoordigt de Woonbond nu 1.367.514 hurende huishoudens. Dat betekent dat maar liefst 46 procent van alle huurders zich nu bij de Woonbond heeft aangesloten. Als de trend van de laatste jaren doorzet, ligt dat percentage binnen afzienbare tijd op 50 procent.

Landelijke vereniging
De Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders. De leden zijn voor het merendeel aangesloten via 830 plaatselijke huurdersorganisaties, die overigens zeer verschillend zijn. Er zijn bewonerscommissies op complexniveau, huurdersverenigingen die de huurders van één bepaalde verhuurder vertegenwoordigen en er zijn stedelijke huurdersorganisaties die alle huurdersverenigingen in een bepaalde stad bundelen. Behalve voor de lokale huurdersorganisaties staat het lidmaatschap ook open voor individuele huurders. Ruim zes-en-een-half duizend huurders hebben een persoonlijk lidmaatschap.

Mooie successen
Het grote ledenaantal levert de Woonbond een sterke positie op in het overleg met de overheid en de landelijke organisaties van verhuurders. Woonbonddirecteur Ronald Paping: Het is niet voor niets dat de Woonbond de afgelopen jaren mooie successen heeft geboekt. Denk bijvoorbeeld aan het convenant met Aedes, vereniging van woningcorporaties, en het rijk over energiebesparing en aan de verbeterde Overlegwet. In dat convenant is afgesproken dat er in tien jaar tijd twintig procent op het energieverbruik wordt bespaard en dat energiebesparende maatregelen altijd tot lagere woonlasten moeten leiden (woonlastengarantie). De Overlegwet regelt het overleg tussen huurdersorganisaties en verhuurders. De nieuwe wet maakt een eind aan de ongelijke positie van huurdersorganisaties in de commerciële huursector en geeft alle huurdersorganisaties meer bevoegdheden dan voorheen. Ook zorgt ze ervoor dat de financiën van huurdersorganisaties beter geregeld zijn en dat er een geschillencommissie komt. Allemaal zaken die door de Woonbond zijn bepleit.

Voor alle huurders
De Woonbond is er voor alle huurders en organiseert dan ook zowel huurders in de corporatiesector als huurders in de commerciële huursector. Wel is de organisatiegraad in de corporatiesector groter. Het aantal verhuurders waar de leden van de Woonbond mee te maken hebben is voor de corporatiesector 287 en voor de commerciële sector 215.

V10.0080.PR
Amsterdam, 20 januari 2010