Gemeente Haaksbergen


Werkbezoek aan Akzo
20-01-2010 Werkbezoek aan Akzo
Op uitnodiging van chemieconcern AkzoNobel toog afgelopen donderdag een uitgebreide Haaksbergse delegatie naar Het Vöggelhoes in Hengelo. Het verbouwde Twentse boerderijtje vormde het startpunt van een bedrijfsbezoek door college- en raadsleden. AkzoNobel is van plan om zout te winnen in Haaksbergen.

AkzoNobel nodigde de college- en raadsleden uit, omdat het concern het belangrijk vindt om het gemeentebestuur goed te informeren over de bedrijfsvoering en de achtergronden van de zoutproductie. Nadat de bezoekers welkom waren geheten door Egbert Schasfoort van AkzoNobel, werd een informatieve film bekeken. Een bustocht voerde vervolgens naar een boorterrein, waar uitgelegd werd dat AkzoNobel zout wint door het zout diep in de grond op te laten lossen in water. Dat pekelwater wordt dan naar de fabriek in Hengelo gepompt.

Terug bij de fabriek van AkzoNobel konden de bezoekers zien hoe het ´ruwe´ pekelwater in grote tanks terechtkomt en door een ingenieus proces uiteindelijk verwordt tot zuiver zout. Bijzonder was ook om te zien welke verschillende zoutproducten er in Hengelo allemaal geproduceerd worden en ook hoe die verpakt worden voor de verschillende markten over de hele wereld. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje in Het Vöggelhoes