Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Schippers over de besteding van private donaties door Oxfam Novib.

kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Schippers over de besteding van private donaties door Oxfam Novib.

Kamerbrief | 20 januari 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Schippers over de besteding van private donaties door Oxfam Novib. Deze vragen werden ingezonden op 2 december 2009 met kenmerk 2009Z23228.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Bert Koenders

2009Z23228

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor
Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Schippers (VVD) over de besteding van private donaties door Oxfam Novib (ingezonden 2 december 2009).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel waarin een analyse wordt gegeven van de besteding van private donaties en subsidiegelden door Oxfam Novib? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat een organisatie die armoedebestrijding als missie heeft en aangeeft dat armoede oplosbaar is zolang mensen de kans krijgen dat zelf te doen, de suggestie wekt dat het overgrote deel van de haar ter beschikking gestelde gelden in de gebieden zelf wordt besteed?

Antwoord

Ik kan hier in algemene zin geen antwoord op geven.

Indien uw vraag betrekking heeft op de organisatie Oxfam Novib, wil ik hierbij aangeven dat de activiteiten waarvoor subsidiegeld ter beschikking is gesteld, ten dienste staan van armoedebestrijding in landen in het zuiden. Uitgaven daartoe kunnen zowel in de landen zelf plaatsvinden als in andere landen, bijvoorbeeld Nederland. Ik ben niet de mening toegedaan dat uitgaven die in Nederland worden gedaan, per definitie niet zouden kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelstelling van armoedebestrijding in het zuiden.

Vraag 3

Is het waar dat ruim 75% van de inkomsten van Oxfam Novib uit private donaties (in 2008) niet besteed is aan ontwikkelingshulp en armoedebestrijding in de landen zelf?

Antwoord

Neen. Uit het jaarverslag en de jaarrekening 2008 concludeer ik niet dat ruim 75% van de inkomsten van Oxfam Novib uit private donaties (in 2008) niet besteed zou zijn aan ontwikkelingshulp en armoedebestrijding.

Indien uw vraag is gebaseerd op de gegevens zoals die worden genoemd door auteur `Bjorn' van het weblog `De Dagelijkse Standaard', dan kan ik daar als volgt op reageren.

Het door u aangehaalde artikel van auteur `Bjorn' stelt dat `slechts kwart private donaties Oxfam Novib naar projecten in arme landen' (titel van het artikel) zou gaan. Ter onderbouwing van die stelling voegt auteur `Bjorn' een tabel toe. In deze tabel wordt uit het totale budget van Oxfam Novib over 2008 (193.130.000 euro) een bedrag gehaald dat niet afkomstig is uit overheidssubsidies (`Bjorn' noemt het bedrag van 53.941.000 euro). `Bjorn' geeft in een voetnoot aan dat dit bedrag niet overeenkomt met de cijfers uit de jaarrekening `omdat dit bedrag is gebaseerd op enkele schattingen'.

Vervolgens deelt `Bjorn' dit geschatte bedrag op in diverse kostenposten. De bedragen die daarbij zijn genoemd zijn niet herleidbaar naar de jaarrekening. Ik heb geen inzicht in deze `schattingen' en kan daar derhalve niets aan ontlenen.

Voorts leid ik af uit het weblog-artikel van `Bjorn', dat deze uitgaat van de aanname dat de kostenpost `overige' de enige uitgaven zouden zijn die kwalificeren als `uitgaven aan projecten in arme landen'. Het is problematisch daaruit te concluderen dat de bedragen die onder de andere paragrafen worden genoemd, niet zouden kwalificeren als `uitgaven aan projecten in arme landen'. Er kan evenmin gesteld worden dat deze bedragen niet zouden zijn besteed aan ontwikkelingshulp en armoedebestrijding in de landen zelf.

Voorts wil ik aangeven dat Oxfam Novib in het bezit is van het CBF-keurmerk voor goede doelen. Dat keurmerk houdt onder meer in dat niet meer dan 25% van de opbrengst van eigen fondswerving besteed mag worden aan het werven van die fondsen.

Vraag 4

Deelt u de mening dat Oxfam Novib bij donateurs de indruk wekt dat het gedoneerde geld voor het overgrote deel ten goede komt aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden en niet besteed wordt aan bijvoorbeeld `draagvlakprojecten' of `beleidsbeïnvloeding'?

Antwoord

Over het algemeen ben ik van mening dat Oxfam Novib zijn donateurs op adequate wijze informeert over de besteding van donaties.

Vraag 5

Wat is uw mening over het buitensporig hoge percentage van de totale uitgaven van Oxfam Novib, dat niet aan daadwerkelijke hulpprojecten in arme landen (al dan niet via partnerorganisaties) wordt besteed?

Antwoord

Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 3.


1) De Dagelijkse Standaard, 27 november 2009: "Slechts kwart private donaties Oxfam Novib naar projecten in arme landen"

Bekijk de volledige versie van MinBuza