Gemeente Echt-Susteren


Burgemeester opent tentoonstelling âOorlogsherinneringenâ

Afgelopen zaterdag 16 januari is de tentoonstelling âOorlogsherinneringenâ, de bezetting, evacuatie en bevrijding van Echt-Susteren in de Tweede Wereldoorlog, door burgemeester Akkermans geopend. Deze winter is het 65 jaar geleden dat de inwoners van de huidige gemeente Echt-Susteren werden geëvacueerd en bevrijd. Het Museum van de Vrouw aan de Plats in Echt herdenkt dit feit met een expositie.

Â

In zijn openingstoespraak heeft de burgemeester vooral de nadruk gelegd op het blijvend herdenken van de gebeurtenissen, zoals die zich tijdens de oorlog in onze gemeente hebben voorgedaan. Herdenken betekent immers het steeds weer opnieuw denken aan de verschrikkingen die de inwoners destijds moesten doorstaan. Die herdenking, zo betoogde de burgemeester verder, moet in stand gehouden worden, om de gedachte te laten voortleven, dat dergelijke gewapende conflicten nooit meer mogen voorkomen. Het is daarom ook belangrijk, zo vervolgde hij in zijn toespraak, dat in het kader van de tentoonstelling een educatief programma is opgezet voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente. In totaal ruim 600 leerlingen zullen de komende weken de tentoonstelling bezoeken en onder leiding van deskundigen praten over de Tweede Wereldoorlog.

Â

Van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid kreeg de burgemeester het eerste exemplaar overhandigd van de lesbrief over WOII, die geschreven is voor de bovenbouw in de basisscholen. Tevens onthulde hij een bord met daarop nauwkeurig uitgetekend de troepenbewegingen in onze gemeente in het najaar van 1944 en januari 1945. De rand van het bord, dat is ontworpen op initiatief van de Stichting Herdenking 4 mei, wordt gesierd door de emblemen van alle geallieerde strijdkrachten die aan de bevrijding van onze gemeente hebben deelgenomen. Tot de bevrijdingsdatum maakt het bord onderdeel uit van de tentoonstelling en daarna is het de bedoeling dat het bord permanent een plek krijgt in het gemeentehuis aan de Nieuwe Markt. De tentoonstelling is open tot en met woensdag 5 mei 2010. De openingstijden zijn dinsdag tot en met donderdag van 14.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op een beperkt aantal zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. De zondagsopeningen worden vooraf apart gepubliceerd. Op maandag is de expositie gesloten en de entree is gratis. Inlichtingen ook via www.deplats.nl

Â

Fotografie: Piet Vinken

Â