Preventief milieubeleid vaak niet effectief

20/01/2010 11:00

ECORYS Nederland BV

Veel schade aan ecosystemen en biodiversiteit kan worden voorkomen. Een studie die ECORYS in samenwerking met Alterra heeft uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie (DG Milieu), gebaseerd op real-life casestudies in verschillende ecosystemen, toont aan dat preventief beleid vaak niet of niet voldoende effectief is.

Een oplossing kan worden gevonden in toezicht op effectievere uitvoering van huidig beleid op het terrein van biodiversiteit (o.a. door het faciliteren van de financiering van programma's tot natuurbehoud). Andere opties zijn het verhogen van het (maatschappelijk) bewustzijn en voorlichting over de problematiek en het ontwikkelen van een internationaal handelssysteem, dat diensten op het gebied van ecosystemen bevordert.

Achter de factoren die bijdragen aan de ondergang van ecosystemen en biodiversiteit (zoals klimaatverandering, oprukkende landbouw, stedelijke en industriële vervuiling, ontbossing, exotische gewassen en dieren) gaat vaak een diepere oorzaak schuil. De studie toont aan dat veel beleid, dat er juist op is gericht om natuur en leefomgevingen te beschermen, vaak niet of niet effectief werkt. Oorzaken hiervan zijn ontoereikendheid, economisch en markt-falen en niet adequate bestuurlijke mechanismen en instanties op internationaal en lokaal niveau.

Het volledige rapport Study on understanding the causes of biodiversity loss and the policy assessment framework kan worden gedownloaded vanaf de website van de EU, DG Milieu.

Over ECORYS

Al meer dan 80 jaar helpt ECORYS opdrachtgevers wereldwijd bij het realiseren van hun ambities. Vanuit een onafhankelijke positie leveren onze professionals leveren heldere adviezen en effectieve ondersteuning bij de uitvoering van beleid en programma's, gebaseerd op inhoudelijke kennis en scherpe analyses. Wat onze aanpak typeert zijn de kwaliteiten van onze experts: specifieke kennis op economisch, sociaal en ruimtelijk gebied, maatschappelijke betrokkenheid, persoonlijke service en de capaciteit om vraagstukken vanuit verschillende disciplines te benaderen. Deze unieke mix van factoren garandeert de kwaliteit waarnaar onze klanten op zoek zijn. Niet voor niets heeft ECORYS met veel opdrachtgevers een langdurige relatie.

Ongeveer 600 medewerkers werken vanuit 16 vestigingen in 11 landen aan projecten binnen de kennisgebieden Economie & Concurrentiekracht, Regio's, Steden & Vastgoed, Transport & Mobiliteit, en Sociaal Beleid & Bestuur. De dienstverlening van ECORYS beslaat de gehele beleidscyclus: Onderzoek & Beleidsadvies, Institutionele & Capaciteitsontwikkeling, Programmamanagement & -Realisatie, Financiering & Communicatie, en Monitoring & Evaluatie.

ECORYS Nederland

ECORYS Nederland is ontstaan na een fusie tussen NEI (Nederlands Economisch Instituut) en Kolpron in 1999. Hiernaast maken ook AVM, Bureau DAM, ECORYS Communicatie, Logion en MERC deel uit van ECORYS Nederland. Vanuit onze vestigingen in Rotterdam (hoofdkantoor) en Amsterdam werken circa 250 medewerkers aan opdrachten op het gebied van economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling in binnen- en buitenland. ECORYS Nederland is onafhankelijk: de aandelen zijn in bezit van medewerkers en de Stichting NEI.





http://www.ecorys.nl

http://www.ecorys.nl