RET

RET steunt vakbondsactie in het OV niet

20 januari 2010
De RET is het niet eens met de door enkele vakbonden geplande acties in het openbaar vervoer. De RET biedt op woensdag 20 januari dan ook geen gratis openbaar vervoer aan. De vakbonden hebben besloten dat hun leden geen vervoersbewijzen controleren en/of verkopen. Reizigers blijven verantwoordelijk voor het hebben van een geldig vervoersbewijs. De metropoortjes zullen gewoon functioneren en de klanten moeten betalen om deze te openen. Ook de check-in check-out apparatuur en de stempelautomaten in tram en bus blijven aan staan.

Op 15 januari jl. heeft de RET van een tweetal vakbonden de aankonding voor de op handen zijnde acties in het Rotterdamse openbaar vervoer ontvangen. In deze aankondiging staat dat er op 20 januari 2010 van 10.00 uur tot 14.00 uur een eerste collectieve actie plaatsvindt tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, waarbij deze bonden hun leden oproepen om in tram, bus en metro en in het âbetaald gebiedâ van de RET geen vervoersbewijzen te verkopen en te controleren. Hierbij hebben de bonden aangegeven dat zij hun leden tevens oproepen om alle overige werkzaamheden tijdens de acties gewoon te verrichten en zich daarnaast extra dienstverlenend op te stellen ten opzichte van de reizigers.

Tegen
De RET is het niet eens met de actie die gericht is tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen. De RET is op geen enkele manier een partij in de discussie over dit onderwerp, maar wordt wel gedupeerd door deze actie.
Bij de rechtbank is eerder uitgemaakt dat door de vakbonden niet tot actie mocht worden overgegaan. Tegen deze uitspraak hebben de bonden hoger beroep aangetekend. Met de uitspraak in het hoger beroep zal duidelijkheid komen over de rechtmatigheid van dit soort acties in de toekomst. De RET wacht het oordeel van het Hof af, hetgeen de vakbonden wat de RET betreft ook hadden behoren te doen. De vakbonden VOR en CNV nemen niet deel aan de acties bij de RET.