Partij voor de Vrijheid (PVV)

Wijziging Wet Geluidshinder - Inbreng
woensdag 20 januari 2010

Voorzitter,

In een enquête gehouden door de Zandvoortse Courant werd veel duidelijk. Op de vraag of de bevolking van Zandvoort het Circuit Park Zandvoort belangrijk vindt, zei 96,4%: Ja.

Op de vraag of men extra geluidsdagen een probleem vindt, stelde 94,3% dat geen probleem te vinden. En op de vraag of men geluidshinder ondervindt van het Circuit Park Zandvoort, stelde 95,3% geen geluidshinder te ondervinden.

Voorzitter,

Dit is democratie ten voeten uit! Vooropgesteld dat het met dit Kabinet vaak kommer en kwel is, zit zij hier op de goede lijn. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat grote internationale topevenementen voor de circuits in Assen en Zandvoort veel makkelijker kunnen worden georganiseerd. Gezien het feit dat zulke evenementen slechts enkele malen per jaar en dan ook nog in lijn met de 12-dagenregeling plaatsvinden, kan men hier niet tegen zijn.

Zeker gezien de volgende voordelen:


- De topsport van Nederland wordt bevorderd (we trekken immers grote internationale evenementen naar de circuits van Assen en Zandvoort toe);


- Deze internationale grote evenementen zullen ook een positieve werking hebben op andere sectoren, zoals het toerisme en de horeca.

Directeur Peter Oosterbaan stelt dat het TT-Assen circuit indirect verantwoordelijk is voor 2.000 banen in Drenthe. Zowel directeur Peter Oosterbaan van de TT-Assen, als directielid Eric Weijers van het circuit van Zandvoort stellen dat de mogelijkheid om 12 dagen per jaar boven de grens van 55 Decibel te mogen komen, het internationale aanzien van beide circuits zal verhogen.

Wellicht dat we dan zelfs mogen hopen op de terugkeer van de Formule
1. Want het is toch eeuwig zonde dat de Grand Prix van Nederland sinds 1985 niet meer is opgenomen in het Wereldkampioenschap van de Formule
1. Helden als Niki Lauda vlogen daar in Zandvoort met een sneltreinvaart door de zogeheten Tarzanbocht, waarbij een beroep werd gedaan op de vaardigheden van de coureurs.

Wat zouden honderden duizenden fans van de Formule 1 blij zijn met de wederopstanding van de `Dutch Grand Prix'

Voorzitter,

Tot zover de nostalgie; die wij met deze wetswijziging weer nieuw leven in kunnen blazen. Doordat het uiteindelijke fiat voor het verlenen van de vergunning ligt bij de provincies, wordt misbruik van de wetswijziging uitgesloten. De Partij voor de Vrijheid zal voor de wetswijziging stemmen.

Dank u voorzitter