Gemeente Harderwijk


Forse kwaliteitsimpuls voor Binnenstadspromenades

20/01/2010

Het gemeentebestuur van Harderwijk wil naar verhoging van het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte in de Binnenstad. Met name de winkelpromenades krijgen, als de raad instemt, een forse kwaliteitsimpuls. Het college vraagt de gemeenteraad hiervoor in de periode 2012-2015 een bedrag van 2,8 miljoen euro uit te trekken.

De inrichting van de openbare ruimte is op veel plekken in de Binnenstad van onvoldoende kwaliteit. Zo is er een groot aantal verschillende paaltjes, banken, borden en lantaarnpalen. Ook ligt in belangrijke winkelstraten een bestrating in betonstraatstenen, wat niet past bij het historische karakter van de Binnenstad.

Aansluitend bij de Kwaliteitsslag Binnenstad heeft een projectgroep nu voor deze kwaliteitsimpuls een reeks voorstellen ontwikkeld. Dit in nauwe samenwerking met de klankbordgroep Inrichtingsvisie openbare ruimte Binnenstad en het adviesbureau B+B. Geïnvesteerd wordt voornamelijk in de verbetering van de voetgangerspromenades Donkerstraat, gedeelte Bruggestraat, Markt, Hondegatstraat, Luttekepoortstraat en Schoenmakerstraat. Hierbij is zoveel mogelijk gekozen voor behoud van de bestaande groenstructuur in de Binnenstad.

Burgemeester en wethouders staan achter de voorstellen. Van de benodigde 2,8 miljoen is een half miljoen al beschikbaar. Acht ton maakt deel uit van het regulier wegen- en riolenonderhoud. Voor de overige anderhalf miljoen wordt aan de raad een bijdrage gevraagd van vier maal 370.000 euro.

Eenduidige inrichtingsvisie
Harderwijk heeft een prachtige historische binnenstad. De verschillende straten, stegen en pleinen hebben elk hun eigen sfeer en inrichting. Opvallend is dat de woonstraten en stegen vaak een betere inrichting en bestrating hebben dan de winkelstraten. In winkelstraten overheerst schrale betonsteen. Ook is de inrichting niet consistent en heerst er een grote verscheidenheid aan straatmeubilair en verlichting.

De inrichtingsvisie beoogt een eenduidige, ingetogen inrichting met een passende kwaliteit van de straten, stegen en pleinen. De visie houdt rekening met het historische karakter zonder daarbij de huidige functionele eisen van de Binnenstad uit het oog te verliezen. Basis vormt een Hollands gebakken klinker in een warme roodbruine kleur. Met name de kleurstelling van de gekozen middeleeuwse bakstenen (âkloostermoppenâ) refereert aan de te gebruiken materialen. Deze keuze vergroot de samenhang en herkenbaarheid, en brengt rust en overzicht in een stad die een rijke afwisseling kent in kleur- en materiaalgebruik in de gevels van huizen, winkels en publieke gebouwen.

De nieuw ingerichte Binnenstad versterkt de identiteit van Harderwijk, verhoogt voor inwoners het woon- en leefklimaat en de toegankelijkheid en heeft op bezoekers een aantrekkende werking.

Nader uitgewerkt vormt de inrichtingsvisie de basis voor alle toekomstige ontwerpen voor straten, stegen en pleinen in de Binnenstad. Dit voorkomt dat er weer een lappendeken van verschillende ontwerpen en uitvoeringen ontstaat. Toch houdt de ontwerper van een openbare ruimte voldoende flexibiliteit om in te spelen op de tijdsgeest.

Uitwerking
De nieuwe visie betekent voor de beleving van inwoners en bezoekers dat het geknikte (middeleeuws) stratenpatroon terugkeert. Het dwarsprofiel van de hoofdstraten kenmerkt zich door een middenloper van minimaal 3.50 m breed plus twee zijstroken van minimaal 1.50 m. Ook de woonstraat in de Binnenstad gaat zich kenmerken door de verdeling stoep-middenloper-stoep, zonder hoogteverschil. De stoep vormt een eigen gebruiksruimte tegen de gevel van de woning. Het beeld van vroeger, met uiteenlopende materialen, bankjes en bloempotten en soms een hekje met de buren is een nog steeds herkenbaar Harderwijks beeld. Dit herleeft in de inrichtingsvisie door aanleg van (gemeentelijke) natuursteen stoepen in verschillende uitvoeringen. Stegen kennen geen driedeling, maar een hol profiel met afwatering in het midden. Voor bredere stegen is een speciaal dwarsprofiel ontwikkeld.

Het principe âminder is meerâ gaat zeker in de Binnenstad op: zo min mogelijk palen, verkeersborden en reclame-uitingen. Zonder hierin tekort te doen aan rust- en ontmoetingsgelegenheden in de vorm van bankjes.
Bij het terugdringen van obstakels, minimale hoogteverschillen en een vlakke verharding heeft ook de toegankelijkheid voor gehandicapten en een toenemende aantal senioren een belangrijke rol gespeeld. Hierin heeft de projectgroep nauw samengewerkt met de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk/Hierden.


____________________