Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de voorgenomen herindeling van enige Noord-Hollandse gemeenten

19 januari 2010

2010Z00234

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de voorgenomen herindeling van de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer, Niedorp, Schagen, Harenkarspel en Zijpe (Noord-Holland). (Ingezonden 8 januari 2010)
1 Bent u bekend met de onderzoeken "Enquête Amstelmeerfusie december 2009 - januari 2010" 1) en "Steekproef Noordhollands Dagblad april 2009: Noordkop wil referendum over herindeling" 2)? Wat is hierop uw reactie? Antwoord vraag 1 Ik heb van deze onderzoeken met belangstelling kennis genomen.
2 Hoe staat u tegenover het gegeven dat in de gemeente Anna Paulowna in september j.l. middels meer dan negentig handtekeningen op geldige wijze een burgerinitiatief is aangevraagd tegen de voorgenomen herindeling 3), in de gemeente Niedorp ruim vijftienhonderd zienswijzen zijn ingediend tegen dezelfde voorgenomen herindeling 4) en in de gemeente Zijpe in een geldig verlopen raadgevend referendum een meerderheid van 2567 kiesgerechtigden 5) zich heeft uitgesproken tegen deze fusie? Antwoord vraag 2 Deze zaken geven aan dat burgers hun betrokkenheid tonen bij een belangrijk onderwerp, te weten de bestuurlijke toekomst van hun gemeente. Het is aan de betrokken gemeenteraden om de opvattingen van burgers mee te wegen in de uiteindelijke besluitvorming. Het kabinet toetst herindelingsvoorstellen primair op de gevolgde procedure en aan de criteria in het Beleidskader gemeentelijke herindeling (Kamerstukken II, 2008/09, 28 750, nr. 5).
3 Deelt u de mening dat wanneer een meerderheid van de gekozen partijen bij de laatste verkiezingen in 2006 in zijn lokale verkiezingsprogramma had staan meer te zien in intergemeentelijke samenwerking dan fuseren en er geen tussentijds raadgevend referendum is gehouden, het de voorkeur heeft om een dergelijk besluit tot onderwerp van verkiezingen te laten zijn?
4 Hoe kijkt u aan tegen het gegeven dat ondanks de brede maatschappelijke weerstand tegen de voorgenomen herindeling en de omstandigheid dat een meerderheid van de gekozen partijen bij de laatste verkiezingen in 2006 heeft uitgesproken meer te zien in samenwerking dan fuseren, de betrokken colleges van B&W en gemeenteraden van de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Niedorp zich toch hebben voorgenomen om nog vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 op 13 januari aanstaande in een gezamenlijke raadsvergadering een definitief ARHI-2 besluit (besluit op basis van de Wet algemene regels gemeentelijke herindeling) te nemen? Antwoord vraag 3 en 4 De inhoud en uitvoering van lokale verkiezingsprogramma's is een verantwoordelijkheid van onderscheidenlijke politieke partijen en fracties in de gemeenteraden. Daarnaast is het aan een gemeenteraad te besluiten om al dan niet een raadgevend referendum te houden. In algemene zin is het van belang hier aan te geven dat de verantwoordelijkheid voor de besluitvormingsagenda bij de betrokken gemeentebesturen berust.
5 Deelt u de mening dat het vanuit het oogpunt van bestuurlijke zorgvuldigheid beter is om de resultaten van de bevindingen van de onafhankelijke bestuurskrachtmeting van de gemeenten Schagen, Harenkarspel en Zijpe, dat wordt uitgevoerd in samenspraak met de provincie Noord-Holland en voor zover deze relevant zijn voor de andere betrokken gemeenten, af te wachten, om deze te kunnen betrekken bij de besluitvorming over herindeling? Antwoord vraag 5 Ik kan niet beoordelen of de genoemde bestuurskrachtmeting al dan niet moet worden afgewacht en in hoeverre dit onderzoek relevant is voor de lokale besluitvorming. Dat is een verantwoordelijkheid van de betrokken gemeentebesturen.
6 Deelt u de mening dat het de voorkeur heeft om de tijd te nemen om het onderzoek van de gemeenten Schagen, Harenkarspel en Zijpe naar de bestuurskracht uit te breiden naar alle betrokken gemeenten, aangezien eventuele herindelingen al deze gemeenten en de gehele regio aangaat? Antwoord vraag 6 Gelet op de rolverdeling tussen de bestuurslagen in het Beleidskader gemeentelijke herindeling is het eventueel aan de provincie Noord-Holland om hier een oordeel over te hebben, en niet aan mij. Overigens wijs ik u er in algemene zin op, dat gemeentelijke herindelingsvoorstellen door achtereenvolgens de provincie en de wetgever worden getoetst, waarbij eventuele onzorgvuldigheden aan het licht kunnen komen.
7 Ziet u in bovenstaande omstandigheden reden om het nemen van een ARHI-2 besluit vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 door de gemeenten te ontraden? Antwoord vraag 7 Nee.
8 Wilt u deze vragen beantwoorden vóór 13 januari 2010 gezien het voornemen van de gemeenteraden van Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Niedorp om op 13 januari een definitief besluit te nemen? Antwoord vraag 8 De beantwoording van de vragen worden u zo spoedig mogelijk toegestuurd, maar dit echter niet met het oogmerk om de lokale besluitvorming in de genoemde gemeenten te (willen) beïnvloeden.
1) Noordhollands Dagblad, 6 januari 2010: "Rapportage enquête Amstelmeer" http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article5663674.ece/Rapportage-enqu%C3%AAte-Amstelmeer
2) Noordhollands Dagblad, 3 april 2009: "Onderzoek krant: Noordkop wil referendum over herindeling" http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article4554870.ece
3) Noordhollands Dagblad, 7 september 2009: "Burgers vragen om referendum" http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article5115844.ece
4) Noordhollands Dagblad, 26 november 2009: "Moras en Lada: 1500 maal 'Best met West' http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article5485367.ece
5) Noordhollands Dagblad, 4 juni 2009: "Zijpe tegen herindeling" http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/schagen/article4784820.ece