TenneT


Minister Cramer `vergroent' stroom van 175.000 huishoudens

20-01-2010 Met een symbolische druk op een knop heeft minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu woensdag 20 januari circa 525 miljoen kilowattuur aan elektriciteit 'vergroend'. Dat staat gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 175.000 huishoudens. Het gaat hierbij om alle elektriciteit die in 2009 nodig is geweest voor het transport van elektriciteit via het hoogspanningsnet van elektriciteitstransporteur TenneT, ook wel het netverlies genaamd. Met de handeling onderstrepen de minister en TenneT het belang van het gebruik van duurzame energie.

Bij het transport van elektriciteit gaat altijd een (klein) deel verloren. TenneT verbruikt jaarlijks in het 220/380 kV-net zo'n 525 miljoen kilowattuur aan elektrische energie om deze netverliezen te compenseren. Vanuit maatschappelijk oogpunt is ervoor gekozen om duurzame energie in te kopen om de netverliezen te compenseren. Dit gebeurt door de aankoop van zogenoemde garanties van oorsprong die bij CertiQ worden ingeleverd, waarmee wordt elektriciteit `vergroend'. Een garantie van oorsprong is het enige wettelijke bewijs dat elektriciteit ergens op een duurzame wijze is opgewekt.

Minister Cramer gaf het startsein voor het vergroenen tijdens een werkbezoek dat ze woensdag 20 januari 2010 aan TenneT bracht. Tijdens het bezoek sprak ze onder meer met directeur Mel Kroon over de ontwikkeling van duurzame energievoorziening en lopende infrastructurele projecten van TenneT, zoals Randstad380kV, Noord-West380kV en Zuid-West380kV.

Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Minister Cramer coördineert hierbij het programma Schoon en Zuinig, waarbinnen wordt gewerkt aan concrete stappen naar een duurzame samenleving. Dit moet worden gerealiseerd door verantwoord en spaarzaam om te gaan met energie en grondstoffen, energieverbruik te verminderen en duurzame energiebronnen in te zetten.