Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Winkelgebied Kerkrade-West wil Keurmerk Veilig Ondernemen De ondernemers van winkelcentrum Akerstraat-Carboonplein in Kerkrade-West hebben de eerste stap gezet op weg naar het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden. Daartoe ondertekenden zij gisteravond een intentieverklaring. Naast de ondernemersvereniging deden dat ook gedeputeerde Noël Lebens, wethouder Peter Thomas van de gemeente Kerkrade, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de politie en brandweer.

Alle partijen willen de handen ineen slaan om de veiligheid in het winkelgebied te vergroten om zo op termijn aanspraak te kunnen maken op het keurmerk. De eerste stappen die daartoe zullen worden gezet zijn het inventariseren van de situatie en de knelpunten. Daarna worden er maatregelen bepaald om de veiligheid te verhogen. Gedacht kan worden aan het plaatsen van cameras, inzetten van stewards en het verwijderen van graffiti.

Het hele traject op weg naar het keurmerk vindt gefaseerd plaats. In het eerste jaar wordt gewerkt aan de uitvoering van maatregelen en de samenwerking. Gunstige resultaten worden beloond met de zogenaamde eerste ster van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Daarna volgt een evaluatie van de maatregelen en worden deze zo nodig aangescherpt of opnieuw uitgevoerd, waarnaar een tweede ster volgt. Het traject kent een tweejaarlijkse hercertificering.

Resultaten van trajecten elders in het land hebben geleid tot vermindering van overlast en een groter veiligheidsgevoel. De Provincie ondersteunt het idee van het Keurmerk Veilig Ondernemen, omdat verbetering van de leefbaarheid een belangrijk onderdeel is van de Limburgse Wijkenaanpak binnen het programma Investeren in Steden en Dorpen.

20-1-2010 10:35