ABVAKABO FNV

Werkgever vindt zelf 63 mooie pensioenleeftijd

20 januari 2010
Werkgevers vinden doorwerken tot 67 jaar in principe een goed idee. Maar niet voor zichzelf.

pensioen (Lex van Lieshout)

Natuurlijk willen werkgevers graag een groot arbeidspotentieel en als dat betekent dat iedereen door moet werken tot zijn 67e, prima. Zolang ze zelf maar eerder mogen stoppen, en ook geen oudere werknemers in dienst hoeven te houden.

De Volkskrant citeert uit nog ongepubliceerd onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut onder ruim duizend werkgevers. Slechts 10 procent is bereid na zijn 65ste door te werken, de meerderheid vindt het op zijn 63ste wel mooi geweest.

Overigens zitten de werkgevers ook helemaal niet op oudere werknemers te wachten. Langer doorwerken is een goed idee, zo lang dat maar bij iemand anders plaatsvindt. Het beeld dat oudere werknemers duur, inflexibel, ziekelijk en minder productief zijn, heerst nog steeds. Liever sturen ze de ouderen met vervroegdpensioen of bieden ze vergoeding voor vrijwillig vertrek.

In de Volkskrant zegt hoogleraar pensioensociologie Kène Henkens: 'De overheid bezuinigt via het verhogen van de AOW-leeftijd. De wrijvingen die daardoor tussen oud en jong ontstaan, worden bij bedrijven en instellingen geparkeerd. De werkgevers mogen het uitzoeken.'