Gemeente Harderwijk


Gezamenlijke aanpak tegen hennepteelt

20/01/2010

Illegale hennepkwekerijen zorgen voor veel overlast, verloedering en gevaarlijke situaties. De teelt gaat vaak gepaard met uitkeringsfraude, belastingontduiking en energiediefstal. Daarom heeft de gemeente Harderwijk besloten een intensieve samenwerking te starten voor een krachtige en integrale aanpak van illegale hennepteelt. Op maandag 18 januari ondertekende burgemeester John Berends samen met de betrokken partijen het Hennepconvenant Harderwijk.

Burgemeester John Berends van Harderwijk onderstreept het belang van deze ondertekening: "Door samen te werken met de relevante partners en onze inwoners vergroten we de kans op het oprollen van illegale hennepkwekerijen. Daarmee kunnen we deze zeer hinderlijke vorm van criminaliteit effectiever bestrijden. Dat is een goede zaak." Deze week ontvangt ieder huishouden in Harderwijk en Hierden de folder âHarderwijk tegen hennepâ met hierin meer informatie over de aanpak van hennepkwekerijen.

Intensieve samenwerking
Naast de gemeente zetten de volgende partners een handtekening onder het Hennepconvenant Harderwijk: Politie Noord- en Oost Gelderland, Openbaar Ministerie arrondissementsparket Zutphen, netbeheerder Liander N.V., de woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen en de Sociale Dienst Veluwerand. Daarnaast wordt de belastingdienst via een regionaal overkoepelend convenant bij de aanpak betrokken. De aanpak bestaat uit een intensieve samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de partners. Doel is het beëindigen van gevaarlijke (woon)situaties, criminele activiteiten voorkomen en bestrijden en de leefbaarheid in de betreffende omgeving verbeteren. Door deze samenwerking en informatie uitwisseling kunnen woningcorporaties bijvoorbeeld beslissen over uitzetting uit een woning en kan de sociale dienst een uitkering korten, stoppen of terugvorderen. Afgetapte stroom kan in rekening worden gebracht en de belastingdienst kan belasting vorderen over niet opgegeven inkomsten. Daarnaast gaan politie en justitie over tot strafrechtelijk onderzoek.

Melding hennepkwekerijen
Bij het vermoeden van een hennepkwekerij kan dit worden gemeld bij de politie via 0900 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. Het is belangrijk hierbij zoveel mogelijk informatie door te geven, zoals kentekens van auto's en signalementen van verdachte personen. Burgemeester Berends: "Het is niet alleen een taak van de instanties om deze overlast te bestrijden; ook de bevolking kan een belangrijke rol spelen. Uw medewerking stellen we zeer op prijs".


____________________