Onze Lieve Vrouwe Gasthuis



HIV-sneltest in OLVG wederom zeer succesvol

Amsterdam, woensdag 20 januari 2010

De gratis HIV-sneltest, die het Onze Lieve Vrouw Gasthuis (OLVG) in de eerste week van december aanbood, heeft veel belangstelling getrokken. De sneltest blijkt in een grote behoefte te voorzien onder een zeer gevarieerde doelgroep. In totaal zijn 310 personen worden getest. Dit zijn er ruim 100 meer dan vorig jaar. Van de geteste mensen bleek niemand HIV-positief getest.

Onder de geteste personen bevonden zich zowel hoog- als laagopgeleiden, van uiteenlopende nationaliteiten: 33 % was van niet-Nederlandse afkomst. Van het aantal geteste personen was 25 % vrouw. De aanmeldingen kwamen niet alleen uit omgeving Amsterdam, maar ook uit andere delen van het land. `Niet herkend willen worden' blijkt hiervoor een belangrijke reden: in een andere stad of provincie is de kans om bekenden tegen te komen aanzienlijk kleiner.

De HIV-test in het OLVG werd anoniem aangeboden: via een speciaal telefoonnummer kon men een afspraak maken en zich vervolgens met eenmalig klantnummer bij de betreffende afdeling melden. Mocht registratie van persoonsgegevens toch nodig zijn, dan zou het merendeel van de aangemelde personen hier overigens geen bezwaar tegen maken. Dat je een ziekenhuis kunt bezoeken zonder dat de aard van je bezoek bekend is, blijkt dan ook zwaarder te wegen dan gewaarborgde anonimiteit ten aanzien van persoonsgegevens.

Met de HIV-sneltest heeft het OLVG twee doelen voor ogen: HIV en aids bij (potentiële) dragers en risicogroepen onder de aandacht brengen en HIV uit de taboesfeer te halen. De sneltest levert een duidelijke bijdrage aan het toegankelijker maken van een HIV-test. Op basis van de positieve waardering van cliënten en de goede toepasbaarheid van de HIV-sneltest is het OLVG dan ook van plan de HIV-sneltest volgend jaar opnieuw aan te bieden.