Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

12 januari 2009 Oordeel overkomstduur 2008

Geachte heer Koorstra,

Hierbij zendt het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) u zijn oordeel inzake de kwaliteit van de overkomstduur zoals Koninklijke TNT Post B.V. (hierna: TNT Post) die heeft gerapporteerd over 2008.

Wettelijk kader
In april 2009 is er een nieuw regelgevend kader tot stand gebracht. Hiermee vervalt het oude kader van onder andere de Besluit algemene richtlijnen post (hierna: Barp). In 2008 gold deze wetgeving nog en daarom zal bij het oordeel over 2008 getoetst worden naar de dan geldende regels. Op grond van het Barp dient TNT Post ervoor te zorgen dat losse brieven en partijenpost brieven tot en met 50 gram met de standaard overnight service per kalenderjaar in tenminste gemiddeld 95% van de gevallen worden besteld op de dag, niet zijnde een zon- of officiële feestdag, volgende op de dag van aanbieding (onderdelen 2.18 en 2.19 van het Barp). Hierbij moet de concessiehouder op grond van onderdeel 2.19 van het Barp over elke maand metingen laten uitvoeren over deze poststromen door een onafhankelijke en daartoe deskundige instelling. In onderdeel 2.20 van het Barp is bepaald dat TNT Post vóór 1 april van het daarop volgende kalenderjaar de algehele uitkomsten van die onderzoeken aan het college moet overhandigen, vergezeld van een nauwkeurige omschrijving van de door de betrokken instelling toegepaste meetsystematiek. Het college controleert vervolgens op grond van onderdeel 2.20 van het Barp of de verrichte metingen deugdelijk zijn en of TNT Post aan de 95%-norm voldoet.

Gevolgde procedure




Openbare Versie

Bij brief van 24 maart 20091 heeft TNT Post aan het college de rapportage `Kwaliteit overnight service brieven 2008' (hierna: de rapportage) verstrekt. Daarbij heeft TNT Post tevens een cd-rom meegeleverd met de algehele uitkomsten van de onderzoeken inzake de overkomstduur post die door de betrokken onderzoeksbureaus in 2008 zijn uitgevoerd.

Oordeel
Het college is van oordeel dat TNT Post in 2008, op basis van haar gerapporteerde kwaliteitscijfer van 96,2%, heeft voldaan aan de in het Barp opgenomen wettelijke norm voor de overkomstduur van brieven van tenminste 95%. Conform het Barp controleert het college jaarlijks de door TNT Post gehanteerde meetsystematiek om het kwaliteitscijfer van de overkomstduur van brieven te beoordelen. In het oordeel van 2004 heeft het college de meetsystematiek als deugdelijk beoordeeld. Het college heeft geconstateerd dat TNT Post in 2008 dezelfde meetsystematiek heeft gehanteerd. Voor de beoordeling van de meetsystematiek in 2008 baseert het college zich op zijn oordeel over 2004. Het college heeft op basis van de door TNT Post aangeleverde algehele uitkomsten van de onderzoeken 2008 vastgesteld dat TNT Post voldoet aan de vereisten zoals gesteld in het Barp.

Het college verzoekt TNT Post om volgend jaar ook een uitsplitsing te geven naar bezorgdagen naast de gebruikelijke uitsplitsing, zodat het college een beter beeld kan krijgen van de overkomstduur cijfers.

Het college is van oordeel dat in deze brief geen bedrijfsvertrouwelijke informatie is opgenomen. Indien het college binnen vijf werkdagen na dagtekening van deze brief van TNT Post niet heeft vernomen dat dit oordeel gegevens bevat die door TNT Post als bedrijfsvertrouwelijk worden aangemerkt, dan zal het college overgaan tot integrale publicatie hiervan.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. afdelingshoofd afdeling Markten

mr. S.R. Formsma


1 Brief TNT met kenmerk 09/PA/U/008