Kennis pensioenbeslissers Nederlandse werkgevers onvoldoende

20/01/2010 12:02

Nationale-Nederlanden N.V.

Onderzoek Nationale-Nederlanden onder pensioenbeslissers werkgevers

Het onderwerp pensioen staat hoog op de maatschappelijke agenda, maar de kennis van pensioenbeslissers van de Nederlandse werkgevers (Directieleden, HR en Finance professionals) schiet nog altijd tekort. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden onder 515 directieleden, HR- en Finance medewerkers. Ongeveer één op de drie HR- en Finance professionals geeft aan dat hun kennis niet optimaal genoeg is om de directie te adviseren. Een kwart van de directeuren vindt de eigen kennis eveneens niet goed genoeg om beslissingen te nemen over het pensioen. Bij de Nederlandse werkgevers gaat relatief gezien de meeste aandacht uit naar communicatie over pensioenen, toch vindt bijna 40% van de ondervraagden communicatie niet altijd zinvol. "Hoe vaak en hoe goed je pensioenregelingen ook uitlegt aan medewerkers, veelal begrijpt men het toch niet."

Onvoldoende kennis terwijl dit steeds belangrijker wordt gevonden

Een meerderheid (56%) van de HR medewerkers is van mening dat pensioenkennis binnen het eigen vakgebied belangrijker wordt. Opvallend is wel dat ruim een derde van de HR verantwoordelijken (34%) aangeeft te weinig van het onderwerp pensioenen te weten om de directie goed te kunnen adviseren bij pensioenvraagstukken. Iets meer dan twee op de vijf directeuren/eigenaren (43%) vindt dat hij wel voldoende van het onderwerp pensioenen weet om hierover een beslissing te kunnen. Toch vindt een kwart (24%) de eigen kennis onvoldoende. Als het gaat om de accountingregels voor pensioen is het nog slechter met de kennis gesteld. Zo geeft slechts 14% van de ondervraagden aan de regels op zijn duimpje te kennen. Het goede nieuws is dat een aanzienlijk deel bereid is om de pensioenkennis op peil te gaan brengen. Zo wil bijna de helft van de HR & Finance professionals de kennis gaan bijspijkeren.

Communicatie over pensioen niet altijd zinvol

Verruit de meeste aandacht gaat in organisaties uit naar de communicatie naar medewerkers over de pensioenregeling. Ondanks dat hier wel de meeste aandacht naar uit gaat, vindt men de communicatie over pensioenen niet altijd zinvol. "Hoe vaak en hoe goed je pensioenregelingen ook uitlegt aan medewerkers, veelal begrijpt men het toch niet."

Iets meer dan een op de drie ondervraagden geeft aan steeds vaker vragen van medewerkers te krijgen over de pensioenregeling. Deze vragen van medewerkers gaan hoofdzakelijk over de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Andere vragen waarmee pensioenexperts vandaag de dag zoal geconfronteerd worden zijn: "Hoe zit het met de bevriezing van pensioenuitkeringen?" en "is onze pensioenregeling ook gebaseerd op beleggingen?"

Pensioen en arbeidsmarktcommunicatie

Ook in de arbeidsmarktcommunicatie valt het nodige te verbeteren. De aantrekkingskracht van een pensioenregeling voor het binnenhalen van (top)talent wordt door HR professionals ondergewaardeerd en onbenut. Slechts 12% herkent zich hierin. Uit eerder onderzoek van ING Pensioen Communicatie (sept 2008) blijkt juist dat werknemers een goede pensioenregeling erg kunnen waarderen. Verder blijkt dat slechts iets meer dan een kwart van de HR professionals de nieuwe of vertrekkende medewerkers informeert over de waardeoverdracht.

Garantie boven risico

Een gegarandeerde pensioenuitkering voor medewerkers is volgens alle ondervraagden het belangrijkste criterium bij de keuze van een pensioenregeling en men verkiest dit boven de transparantie, de hoogte van de kosten en de voorspelbaarheid van de kosten. Negen op de tien directeuren/eigenaren verkiezen een gegarandeerde, maar lagere pensioenuitkering voor hun medewerkers boven de kans op een hogere pensioenuitkering voor hun medewerkers door (risicovol) te beleggen. Gevraagd naar het belangrijkste criterium bij de keuze voor een pensioenregeling reageren de ondervraagden als volgt. I: harde garanties, II: een transparante regeling en III: de hoogte van de kosten van de regeling.

Beleggen op late leeftijd wordt afgeraden

Risicovol beleggen vlak voor de pensioengerechtigde leeftijd is 'not done'. Zo vindt ruim twee derde van de HR medewerkers en bijna driekwart van de directeur / eigenaren dit geen optie voor medewerkers. Directeuren / eigenaren vinden dit minder vaak een issue dan HR- en Finance professionals. Dat is opvallend aangezien directeuren / eigenaren zich wel het meest verantwoordelijk voelen om medewerkers te wijzen op de risico's van beleggen met pensioengeld.

Geen zorgen over de toekomst

Echte zorgen over de toekomst zijn er niet. Slechts een op de tien Finance professionals maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de indexatie van pensioenen en een op de vijf over de mogelijkheid dat de kosten van de pensioenregeling voor medewerkers uit de hand gaan lopen. Ondanks dat er sprake is van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, is er volgens alle ondervraagden meer animo om eerder te stoppen met werken, dan voor een bonus om langer door te werken. Ook hebben pensioenbeslissers weinig zorgen voor de toekomst van pensioenregelingen. Zo denkt een minderheid van de directeur / eigenaren dat gegarandeerde pensioenuitkeringen in de toekomst onbetaalbaar worden. Een relatief klein deel van de directeur / eigenaren is door de huidige economische situatie genoodzaakt tot herijking van de pensioenregeling.

Directeur/Eigenaar: Kosten pensioenregeling naar werknemer

Een op de drie werkgevers (directeur / eigenaren) acht medewerkers in staat om zelf keuzes te maken over (risicovolle) beleggingen voor het pensioen. De risico's die gepaard gaan met een pensioenregeling moeten volgens een derde van de directeur / eigenaren meer en meer verschuiven naar de medewerkers dan de andere groepen. Dit geldt ook voor de kosten die verbonden zijn aan een pensioenregeling: Directeuren / eigenaren (29%) vinden beduidend vaker dat deze kosten bij de medewerker horen, dan HR- en Finance verantwoordelijken (16%).