Rijksvoorlichtingsdienst

Verkeer van goederen van en naar Rusland makkelijker

Vandaag hebben minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de Russische minister van Transport, Igor Levitin, een nieuwe wegvervoerovereenkomst tussen Nederland en Rusland ondertekend. Hierbij waren vertegenwoordigers aanwezig van de belangenorganisaties KNV, TLN en NIWO en van de Russische Association of International Road Carriers of Russia (ASMAP). Deze overeenkomst vervangt het oude verdrag uit 1971 met de voormalige USSR en limiteert het verkeer van goederen van en naar Rusland niet meer.

Het aantal ritmachtigingen voor vervoer van goederen van Nederland naar Rusland en vice versa wordt beter afgestemd op de behoefte en de wensen van de transportsector. Ritmachtigingen zijn nodig voor goederenvervoer naar landen die niet lid zijn van de Europese Unie. Het vervoer van gevaarlijke stoffen in Rusland zal voortaan volgens internationale regelgeving plaatsvinden. De overeenkomst sluit beter aan bij de Europese regelgeving.

Voor inwerkingtreding van deze overeenkomst is vereist dat partijen eerst de noodzakelijke interne procedures afronden en elkaar van de voltooiing daarvan op de hoogte brengen. Voor Nederland betekent dit de goedkeuring door de Staten-Generaal.

Noot voor redacties (