Gemeente Breukelen


Geweld in weekend wordt stevig aangepakt

Het plegen van geweld in het weekend wordt vanaf 1 februari 2010 steviger aangepakt in de gemeente Breukelen. Geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden opgepakt, moeten het hele weekend doorbrengen in een politiecel. Pas op maandag worden zij vrijgelaten, voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Het aantal geweldsdelicten in de gemeente Breukelen geeft niet aanleiding tot zorg, maar toch heeft ook deze gemeente te maken met geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten en in het uitgaansleven. Uit ervaring blijkt dat op de vrijdag- en zaterdagavond een verhoging waarneembaar is van het aantal geweldsincidenten. De kans dat geweldsdelicten zich in het weekend voordoen is groter door alcoholgebruik en een concentratie van veel mensen op relatief kleine gebieden (uitgaanscentra, sportvelden). Dit kan sneller tot irritatie leiden.

Weekendarrangement

Met de harde aanpak van geweldplegers in het weekend (het zogenaamde weekendarrangement) willen gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) deze ontwikkeling terugdringen. Burgemeester Mik vindt het weekendarrangement een goed instrument om geweldsdelicten in het weekend terug te dringen. "Er heerst doorgaans een goede sfeer in de gemeente Breukelen tijdens de weekeinden. Toch gaat het soms mis en vindt er een geweldsdelict plaats. Met het weekendarrangement kunnen we de veiligheid in onze kernen verder (preventief) verbeteren." Het weekendarrangement is onderdeel van het vastgestelde Integrale Veiligheidsplan 2008 - 2011 van de gemeente Breukelen.

De aanpak maakt een zogenaamd lik-op-stuk beleid mogelijk omdat de verdachte bij de invrijheidsstelling op maandag met een concrete beslissing de cel verlaat. Ook het slachtoffer weet op maandagochtend hoe een zaak af zal lopen. De politie heeft in het weekend de mogelijkheid om het onderzoek naar het geweldsincident te doen. Ook ondervindt de verdachte meteen de consequenties van zijn handelen omdat hij in het weekend vastzit en op maandag niet naar het werk of naar school kan.

Het weekendarrangement maakt onderdeel uit van een goed ingerichte, integrale preventieve aanpak van uitgaansgeweld binnen de gemeente Breukelen. Het wordt al in verschillende gemeenten toegepast, zoals Amersfoort, Maassluis, Schiedam, Tilburg en Vlaardingen. Naar aanleiding van de positieve evaluatie van het weekendarrangement in Amersfoort en het feit dat verschillende gemeenten in de regio hebben aangegeven dit instrument in te willen zetten, heeft de regionale driehoek (gemeente, politie en OM) besloten om het weekendarrangement per 1 februari 2010 toe te passen in De Ronde Venen, Breukelen, Woerden en Maarssen.