Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 januari 2010

Nieuwe richtlijnen voor evenementen in de maak

Het aantal evenementen in Alkmaar neemt toe. Dit draagt bij aan de promotie van de stad, maar is met name door geluidsbelasting ook van invloed op de leefbaarheid in de binnenstad. Dit is een belangrijke conclusie uit de evaluatie van het evenementenbeleid in Alkmaar. Er komen daarom nieuwe richtlijnen voor evenementen.

In 2007 stelde de gemeenteraad de beleidsnota "Evenementen in Alkmaar; een feest voor iedereen" vast, met daarbij ook richtlijnen voor de vergunningverlening. Bij motie werd toen bepaald dat het beleid na twee jaar geëvalueerd zou worden. Hiervoor zijn eind 2009 bijeenkomsten belegd met organisatoren, binnenstadsbewoners, horeca en winkeliers, zoals vertegenwoordigd in het evenementenplatform, en de leden van de evenementencommissie, die vergunningsaanvragen voor evenementen beoordelen.

De evaluatie levert het beeld op dat er met het evenementenbeleid in Alkmaar de afgelopen twee jaar 'meters zijn gemaakt'. Het beleid om de stad door middel van evenementen te laten leven en promoten werkt. Er is sprake van een toename van evenementen, zoals Kaeskoppenstad en de Alkmaarse Plus Wandel4daagse. Evenementen waar geluid bij wordt geproduceerd beïnvloeden echter de leefbaarheid. Wethouder Meijer zegt hierover: "Binnenstadbewoners kunnen prima leven met reuring in de stad, maar de overlast die wordt ervaren van evenementen met geluid, neemt toe. Met name het aantal evenementen met geluid op bepaalde locaties en het handhaven van de opgelegde normering leidt tot veel opmerkingen en vragen".

Om evenementen in Alkmaar 'een feest voor iedereen' te laten zijn vraagt het college daarom de evenementencommissie met nieuwe richtlijnen te komen, waarin wordt bepaald waar en wanneer, welke evenementen mogen plaatsvinden met daarbij speciale aandacht voor het geluidsniveau en de handhaving daarvan.

De evaluatie van het evenementenbeleid worden ter kennisname gebracht van de commissie Bestuur en Middelen van de gemeenteraad die op 2 februari bijeenkomt.