Gemeente Enschede

Van Loenshof krijgt kunst

Madonna terug op straat

Tot 2006 stond op de Van Loenshof de kiosk De Brasseria. In dat jaar is de kiosk gesloopt. Het Van Loenshof verloor daardoor een markant punt. Uit onderzoek bleek verder dat bezoekers aan de binnenstad graag meer kunst en groen zouden zien. De aanpak van de Van Loenshof bood daarvoor een mooie kans. Met bewoners, ondernemers en gemeente is nu een plan opgesteld om bij het plein voor de Zuidmolen een glazen, verlichte, vitrine te plaatsen, waarin zes kunstwerken op een veilige en mooie manier worden tentoongesteld. Daarnaast komen richting het stadhuis twee bakken met winterhard groen met een stenen rand om op te zitten.
Deze elementen worden zo geplaatst dat de aanvoer van goederen en de toegankelijkheid voor veiligheidsdiensten onbelemmerd is en dat ook de mogelijkheid voor het houden van evenementen blijft. De planning is om in mei de plaatsing van de vitrine en de groenzitbanken klaar te hebben.
Tegelijkertijd keert De Madonna terug bij de Zuidmolen. Dit beeld krijgt een nieuwe plaats in het verlengde van de Zuiderhagen ter hoogte van Oger. Een extra boom naast de twee bestaande bomen moeten er voor zorgen dat dit kunstwerk voldoende beschermd is tegen aanrijdingen.
Het voorstel komt in de stadsdeelcommissie Centrum op 26 januari aan de orde.

Van_Loenshof_vanaf_zijde_Windbrugstraat.jpg

Van Loenshof vanaf zijde Windbrugstraat

De beelden die in de vitrine worden geplaats zijn van de Vlaamse beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970). In 1964 kocht de gemeente een zevental beelden van deze beroemde beeldhouwer aan. De zeven beelden laten een dwarsdoorsnede uit het oeuvre van de kunstenaar uit de periode 1924-1960 zien. De beelden tonen de beeldhouwers bekwaamheid in het werken in verschillende materialen (brons, marmer en hardsteen). Sinds deze aankoop zijn de bijzondere beelden op verschillende plekken in de stad zichtbaar geweest, waaronder Haverstraatpassage, Stadsgravenstraat en Burgemeesterstraat /Noorderhagen/Minkgaarde. Sinds 1988 staan ze in en rondom het Muziekcentrum. In 1988 werden ze daar naartoe verplaatst omdat ze in het centrum van Enschede vaak werden besmeurd met verf of op andere wijze beschadigd raakten.
Omdat de beelden van grote culturele waarde zijn, is het van belang dat ze een standplaats krijgen die meer recht doet aan hun artistieke kwaliteit en tegelijkertijd veilig is. De vitrine op het Van Loenshof is ontworpen voor ruimtelijke kunst. Deze vitrine biedt de beelden van Jespers een veilige plek en maakt het mogelijk om ze in hun onderlinge samenhang te tonen. De beelden zijn Pelikaan (1960) en Suzanne (1955) uitgevoerd in pouillenaysteen, Purete (1945), Worstelaar (1933), beide van hardsteen, Slapend Kind, (1926) van savonnieresteen en Zittend naakt (1924) gemaakt van euvillesteen.
Het bronzen beeld In de Zon (1946) krijgt een prachtige nieuwe plek in de waterpartij aan de Klokkenplas.

Groenzitbanken
De twee zitbanken met groen in het midden komen tegemoet aan de wens van het winkelend publiek naar meer groen en zitgelegenheid in de binnenstad. Tegelijkertijd krijgen het "ei van Ko" en de Zuidmolen daarmee een ruimtelijke verbinding.
Wethouder Helder: "Ik ben blij dat we samen met de bewoners en de ondernemers dit plan hebben kunnen maken. Het was best nog wel een opgave om alle wensen en ideeën te kunnen honoreren. Het Van Loenshof en daarmee de hele binnenstad krijgen toch een mooie impuls en de aantrekkelijkheid van dit stukje binnenstad wordt groter."

Geplaatst: 20 januari 2010.

20 januari 2010