Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 januari 2010

Baarsjeskids steeds vaker in eigen buurt naar school Van 64% naar 73% in drie jaar

Ouders in De Baarsjes kiezen steeds vaker voor de buurtschool. Vooral hoog opgeleide ouders deden enige jaren geleden hun kind naar school in een ander stadsdeel. Het tij lijkt nu gekeerd.

Drie jaar geleden bezocht 64% van de Baarsjeskinderen een basisschool binnen De Baarsjes. Inmiddels is dat aantal gestegen tot 73%. Nog geen vier jaar geleden besloot het stadsdeel extra te investeren in goede buurtscholen. Een buurtschool is een basisschool die een afspiegeling is van de buurt. Dat wil zeggen dat alle soorten kinderen uit de buurt - ongeacht afkomst en opleiding - de school bezoeken. Hiervoor startte De Baarsjes het project Kansen voor Kinderen.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "Stap één is natuurlijk het verbeteren van de kwaliteit van de scholen. We willen aantrekkelijk zijn voor een kritische groep ouders. Dan moet je school tiptop in orde zijn. Hoogwaardig onderwijs, goed getrainde docenten en de beste lesmaterialen. Daarnaast werken we hard aan alles om de school heen. Zoals een gratis voorschool, naschoolse opvang door de circusschool en lunchactiviteiten van Sportbuurtwerk. Maar ook de uitstraling van de scholen is belangrijk. Nette lokalen, schone toiletten en bijvoorbeeld een aantrekkelijke ouderkamer. Als je dat voor elkaar hebt, moet je ouders er ook nog van weten te overtuigen. Dus we geven boekjes uit over onze scholen, mensen kunnen bellen met het schoolkeuzespreekuur en laatst hadden we nog een Onderwijs Event. Op deze manieren vertellen we feitelijk en enthousiast over onze scholen." Het project Kansen voor Kinderen loopt tot 2011.